nedeľa 29. apríla 2012

Pavučina vášne

Z anglického originálu: Web of Love (1990)

Autor:
Mary Balogh

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Elvíra Haugová

Počet strán: 312

Rok vydania: 2010



Ellen Simpsonová stratí v bitke pri Waterloo milovaného manžela Charlieho. Útechu nachádza v opatere manželovho ťažko raneného priateľa Dominica Raina, lorda Edena. Dominic po krásnej Ellen tajne túžil celé roky, no manželka jeho najlepšieho priateľa bola preňho nedostupná. Teraz mu už nič nebráni dať najavo svoju náklonnosť.


Kniha ako telenovela. Miestami som mala pocit, že nečítam, ale vidím dej bežať v televízii a popritom môžem žehliť, variť, upratovať, a keď niekoľko častí neuvidím, o nič neprídem... Telenovelovské prvky tam vskutku boli - hlavní hrdinovia sa šesť dní ľúbili, potom sa niekoľko mesiacov neľúbili, aby sa na konci opäť mohli ľúbiť. Taktiež neustále opakované poklony, prehnané vyznania lásky a dokonca nereálne vyhrotené reakcie (korunovala ju scéna kedy Jennifer, dcéra zosnulého Charlieho nakričala na svoju nevlastnú mať Ellen; to bolo niečo neskutočné). 

V niektorých pasážach som dokonca nadobudla pocit, že Mary pred písaním tejto knihy čítala niekoľko titulov od Barbary Cartland, od ktorej pochytila všetky tie kvetnaté ľúbospevy a nekonečné pochvaly.

Tiež mi celkovo vadila atmosféra vojny, ošetrovanie ranených, ktoré opisovala v iných romancách, takže to spolu pôsobilo okukane.

Jediný svetlý bod som videla v sledovaní rozvíjajúceho sa vzťahu medzi Jennifer a nadporučíkom Penworthom. To bolo spravené veľmi profesionálne.

Moje hodnotenie: ★★

Web
1. The Gilded Web (Pavučina lásky)
2. Web of Love (Pavučina vášne)
3. The Devil's Web (Diablova pavučina)
4. A Promise of Spring (Prísľub lásky)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára