streda 25. apríla 2012

Rytier z Ružového útesu

Z anglického originálu: The Knight of Rosecliffe (1999)

Autor: Rexanne Becnel


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Marína Gálisová

Počet strán: 240

Rok vydania: 2009


Dej románu sa odohráva vo Walese dvanásteho storočia. Odbojní Walesania sa usilujú vyhnať zo svojej vlasti anglických votrelcov. K najodhodlanejším rebelantom v divokých lesoch obklopujúcich hrad Rosecliffe patrí mladučká, hoci životom ťažko skúšaná Rhonwen ap Tomas. Hrdá, odvážna dievčina Angličanov z duše nenávidí, a tak bez zaváhania prijme úlohu zabiť jedného z ich veliteľov, Jaspera Fitza Hugha. Ako dieťa mu síce raz zachránila život, no teraz vie, že Jasperova smrť je nevyhnutná daň za slobodu jej ľudu. Rhonwen však ešte netuší, že oveľa silnejšia než tá najzarytejšia nenávisť je láska.


Rhonwen nenávidí Angličanov a najviac z nich Jaspera. Avšak problém je, že ju aj nesmierne priťahuje. Rhonwen behá po lese spolu s partiou kamarátov z detstva, ktorú vedie mladý Rhys ap Owain, ktorému práve Jasper zabil otca. Jeho túžbou je pomstiť sa a vyhnať Angličanov z Rosecliffu. Majú plán ako to urobiť, no všetko sa zamotá a Rhonwen si Jasper so sebou odvedie na Rosecliff. Tam podlieha túžbe a nevinnú Rhonwen zvedie...
 

V podstate nenávisť medzi Walesanmi a Angličanmi je asi podobná ako nenávisť medzi americkými Yankee-jmi a otrokárskymi Južanmi - aj keď v Amerike riešili niečo celkom iné :-)
 

Napriek tomu, máloktorá kniha s tematikou Walesu, Anglicka či Škótska v rokoch 1100 - 1400 ma dokáže zaujať. Tá doba je na mňa jednoducho príliš krutá a divoká.

Moje hodnotenie: ★★



Rosecliffe
1. The Bride of Rosecliffe (Nevesta z Ružového útesu)
2. The Knights of Rosecliffe (Rytier z Ružového útesu)
3. The Mistress of Rosecliffe (Milenka z Ružového útesu)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára