nedeľa 8. apríla 2012

Tajemství dámy

Z anglického originálu: A Lady´s Secret (2008)

Autor:
Jo Beverley

Vydavateľstvo: Domino

Český preklad: Karolina Slámová

Počet strán: 328

Rok vydania: 2009



Robin Fitzvitry stretáva v malom francúzskom hostinci hromžiacu mníšku. Zaujme ho, a pretože trochu rozptýlenia mu príde vhod, ponúkne jej doprovod na ceste do Anglicka. Petra d´Averilo síce strávila veľa rokov v talianskom kláštore, ale od mníšky má veru ďaleko. Tento prevlek si zvolila preto, aby skryla svoju totožnosť a mohla sa skrývať pred svojimi prenasledovateľmi. Po matkinej smrti čelí neustálemu nebezpečiu, a tak sa vybrala za svojim otcom, anglickým lordom, ktorý však nemá o jej existencii najmenšie tušenie.
Petra využíva šancu, ktorá sa jej núka a prijíma ponuku cestovať so šľachticom. Spočiatku je rozhodnutá odolať Robinovým zvodom, no cesta do Anglicka je dlhá a nebezpečná... 


Spočiatku som nad knihou váhala: Prečo autorka našla taký atypický dôvod spojenia hlavných hrdinov? Konkrétne mám na mysli, prečo sa vôbec sestra Immaculata, za ktorú sa Petra vydávala, dala do reči s cudzím človekom - Robinom? Prečo ju Robin vôbec oslovil? a prečo s ním nakoniec odišla? Trochu mi to nedávalo zmysel. Veď väčšinou je to v knihách tak, že dáma pred niekým/niečím uteká a gentleman jej ponúkne pomoc, no v tomto prípade táto zjavná príčina na začiatku chýbala - Petra v podstate nemusela utekať, cestu do Anglicka mohla absolvovať po boku hysterickej lady Sodworthovej, ako mala dohodnuté... Nakoniec Petra i tak utekala :-) Čitateľ sa to však dozvedel neskôr, zrejme, aby si "tajomstvo" dáma uchovala :-)

Napriek tomu začiatku sa knižka rozbehla a priniesla celkom príjemný čitateľský zážitok. Hrdinovia boli sympatickí, a hoc sa mi sprvu nepozdávala ani úloha malého pinčla Coquetty (oceňujem autorkin výber mena pre sučku), od 2/3 knihy som si ho začala užívať. 

Zaujímavé boli aj nebezpečenstvá, ktoré číhali na cestách na hrdinov - staré štetky, opätovné stretnutie s lady Sodwirthovou či Petrin útok na jedného z Vanzových únoscov.


Moje hodnotenie: ★★

Malloren
1. My Lady Notorious (Nespoutaná dáma)
2. Tempting Fortune (Pokušení)
3. Something Wicked (Hříšná dáma)
4. Secrets of the Night (Tajemství noci)
5. Devilish (Černý markýz)
6. Winter Fire (Falešné zásnuby)
7. A Most Unsuitable Man (Nevhodný nápadník)
8. A Lady's Secret (Tajemství dámy)
9. The Secret Wedding (Tajný sňatek)
10. The Secret Duke (Utajený vévoda)
11. An Unlikely Countess (Neurozená hraběnka)
12. A Scandalous Countess (Nestoudná hraběnka)

13. Seduction in Silk (Hedváb smyčka)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára