pondelok 11. júna 2012

Spečatené bozkom

Z anglického originálu: Sealed With a Kiss (1998)

Autor:
Pamela Morsi

Vydavateľstvo: Ottovo nakladatelství
 
Preklad: Oľga Marcová

Počet strán: 304

Rok vydania: 2002



Prudence Belmontová bola odjakživa zamilovaná do svojho suseda Gidryho Chavisa. Keď dospela, Gidry jej na prst navliekol zásnubný prsteň. Zdalo sa, že všetky jej sny sa uskutočnia. No Gidry pred svadbou zmizol a zanechal len krátky list na rozlúčku. 
Teraz sa Gidry vracia do rodného Chavistownu, je mužnejší a múdrejší. Celé mesto sa s jeho premenou zmierilo a po svojom otcovi sa stal hlavou obce. Jedine Pru sa s ním nezmierila. Ak si myslí, že môže získať späť jej lásku, tak sa mýli. Alebo sa mýli ona?


Prudence bola nevinnou, naivnou dievčinou, ktorá sa hlboko zamilovala a o svojej láske každému rada rozprávala. Celé mesto vedelo, že Pru miluje Gidryho. A celé mesto si myslelo, že tí dvaja sa nakoniec vezmú. No Gidry chcel niečo iné. Chcel spoznať svet, osamostatniť sa od otca a povinností, ktorých mal byť následníkom. Preto odišiel. 

Vrátil sa po ôsmych rokoch. Respektíve ho zavolali. K otcovi, s ktorým bolo zle (po nešťastnom páde pri čističke bavlny ostal nevládny ležať). 

Gidry sa návratu trochu obával (návratu márnotratného syna :-)), pretože sa s otcom nerozišiel v dobrom, a nakoniec nevedel, či mu mesto nebude vyčítať jeho minulé hriechy. Našťastie ho mešťania rýchlo prijali medzi seba a vďaka dobrým nápadom a viditeľnej autorite ho zvolili za hlavu mesta. Jedine Prudence mala problém s Gidryho návratom.

Pravdaže jej city sa nezmenili, hoci sa ich za celé roky snažila pochovať. Ku Gidrymu stále niečo cítila, aj keď sa mu snažila vyhýbať... Rozum mieni, srdce mení :-)

Sympatické dielo. Štýl vhodný aj k čítaniu pred publikom, alebo na prednes úryvku z prózy na Hviezdoslavovom Kubíne (napr. rozhovor Gidryho s chlapcom kvôli hanlivým obrázkom alebo celkom úvodná scéna).

Charaktery postáv boli vykreslené veľmi dobre, čitateľ sa dokázal plne vcítiť do kože ako hlavných, tak aj vedľajších postáv. Veľmi sa mi páčil opis vzťahu tety Hen a Peera Chavisa. A v neposlednom rade za srdce chytil malý uličník Sharpy.

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára