nedeľa 22. júla 2012

Diamantový kráľ

Z anglického originálu: The Diamond King (2002)

Autor:
Patricia Potter

Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Lucia Nižníková - Kollárová

Počet strán: 360

Rok vydania: 2004



Alex Leslie, škótsky šľachtic, je obávaný kapitán korzárskej lode, ktorá smeruje k brehom Brazílie po diamanty. Do zajatia sa mu dostane krásna, ale vzdorovitá dcéra škótskeho odpadlíka Jeanette Campbellová. Alex má veľa dôvodov nenávidieť ju, lebo patrí do rodu, ktorým nesmierne opovrhuje. No kdesi uprostred oceána sa jeho odpor mení na lásku, o ktorej si myslel, že ju nikdy nenájde.


Hlavní hrdinovia boli atypickí pre romancu. Jenna mala na ruke viditeľné obrovské znamienko, ktoré jej rodina a príbuzní označovali za diablovo znamenie a Alex mal na tvári jazvu a kríval. Obaja by však určite boli krásni, nebyť týchto fyzických nedostatkov. Človek by logicky predpokladal, že budú krásni aspoň vnútorne. Áno, sčasti to tak aj naozaj je. Jenna bola veľmi vnímavá, nežná, príjemná mladá dáma, trochu v ústraní - aspoň doma v Škótsku. Po tom, ako sa vybrala za svojím neznámym snúbencom na Barbados, už utiahnutá nebola. Vyšli na povrch jej skutočné vlastnosti - tvrdohlavosť, nebojácnosť, úprimnosť, citlivosť a inteligencia.

Pokiaľ ide o Alexa, ten tiež nebol celkom bez chyby. Pašoval deti zo Škótska do Francúzska, bol pirátom, prepadával anglické lode a nakoniec obchodoval s diamantami, ktoré dovážal z Brazílie. Snažil sa pôsobiť zatrpknuto, prejavovať cynicky a chladnokrvne. Opak bol pravdou. Pod povrchom to bol dobráčisko, ktorému keď ste sa dostali do srdca, už vás z neho nepustil :-) 

Obaja hrdinovia prežijú nejedno dobrodružstvo - výbuchy z kanónov, búrku na mori, brazílsku džungľu - čo ich viac zblíži a spojí. Tak ako ich spojí aj láska k Robinovi a Meg, deťom, ktorým Alex pomohol pri úteku do Francúzska.

Román je zaujímavý svojim nezvyčajným prostredím, v ktorom sa odohráva, nezvyčajnými hrdinami i nezvyčajnou zápletkou. Rozhodne odporúčam prečítať.

Moje hodnotenie: ★★


Scottish 
1. The Black Knave
2. The Heart Queen
3. The Diamond King (Diamantový kráľ)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára