nedeľa 17. novembra 2013

Veľa kriku pre teba

Z anglického originálu: Much Ado About You (2005)

Autor:
Eloisa James
 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Zuzana Therová
 

Počet strán: 312

Rok vydania: 2013



Teresa Essexová stojí po smrti otca pred neľahkou úlohou: dobre sa vydať a nájsť vhodných ženíchov aj pre svoje tri sestry – krásnu Annabel, romanticky založenú Imogen a praktickú Josephine. Štyri sestry Essexové sa ocitajú na panstve Raphaela Jourdaina, vojvodu z Holbrooku – svojho poručníka, ktorý je milý a láskavý, ale priveľa pije. Keď si Tess myslí, že sa veci konečne pohli správnym smerom, jedna zo sestier tajne utečie s mladým lordom a Tessin snúbenec v deň ich plánovaného sobáša zmizne. Dvojnásobný škandál v rodine môže Tess zatušovať iba urýchleným vydajom – poruke je iba Lucius Felton, o ktorom idú kadejaké chýry a s ktorým prerušila styky aj jeho vlastná matka. 



S Eloisou James som sa zatiaľ stretla iba raz - v knihe Osudová láska. Už vtedy ma vcelku milo prekvapil jej štýl písania, jej spôsob ukladania viet, jej svojský druh komunikácie medzi hlavnými hrdinami a napokon i jej spôsob poukázať resp. načrtnúť v diele príbehy ďalších postáv - čo čitateľa láka prečítať si pokračovanie :-)

O tejto knihe nemožno povedať, že sa číta sama. Je v nej priveľa postáv a tak musí byť čitateľ veľmi pozorný, aby z toho celého nemal guláš. Môže vám tiež trvať pár kapitol, kým prídete na to, kto je hlavnou hrdinkou knihy a kto zas hlavným hrdinom (predovšetkým tým, ktorí nezvyknú čítať anotácie ako ja :-) ).

Dejovo je knižka bohatá, v podstate sa tam stále niečo deje, avšak mne osobne v nej chýbalo viac citov. Romantiku cítiť bolo, ale chýbali mi hlbšie emócie, viac myšlienkových pochodov u jednotlivých postáv (minimálne ich autorka mohla vykresliť u tých hlavných). Pri opisoch koní a ich neustálom ospevovaní totiž autorka emóciami nešetrila. (Z čoho jasne vidieť, že kone miluje a že im istým spôsobom rozumie.)

Keďže kniha má otvorený koniec, môžeme sa tešiť -po nerozhodnej Tess- na príbehy jej sestier - prelietavej Annabel, knihomoľke Josie a naivnej Imogen.

Moje hodnotenie: ★★

Essex Sisters
1. Much Ado About You (Veľa kriku pre teba)
2. Kiss Me, Annabel (Bozk pre Annabel)
3. The Taming of the Duke
4. Pleasure For Pleasure

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára