sobota 21. decembra 2013

Diablova nevesta

Z anglického originálu: Devil´s Bride (1998)

Autor:
Stephanie Laurens

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Miriam Ghániová


Počet strán: 312


Rok vydania: 2010



Honoria Wetherbyová, krásna emancipovaná vychovávateľka, sa na rozdiel od svojich rovesníčok vôbec nechce vydať, ale čoraz väčšmi túži po dobrodružstve. Jedného dňa jej osud konečne vyjde v ústrety a postaví jej do cesty neznámeho umierajúceho mladíka. Čoskoro vyjde najavo, že chlapec, ktorý sa stal obeťou vraždy, bol blízkym príbuzným Sylvestra Sebastiana Cynstera prezývaného Diabol. O mladej žene sa začnú šíriť nepekné klebety, ale rodinný klan Cynsterovcov ju vezme pod ochranné krídla. Diabol si totiž zaumienil, že mladá kráska bude jeho ženou. A tak Honorii, ktorá je rozhodnutá stoj čo stoj vypátrať vraha, pribudne ďalšia starosť: musí odolávať zvádzaniu Diabla Cynstera.



Prvá kniha o vplyvnej a široko-rozvetvenej rodine Cynsterovcov - píšem tak pre to, že o týchto "búrlivákoch" vyšlo už celkovo 17 kúskov, čo je vskutku úctyhodný počet. A to nerátam knihy, ktoré vyšli o Cynsterových sestrách a špeciáloch, čím sa počet ešte zvyšuje :-)

Nedá mi podotknúť, že som rada, že som túto knihu spomedzi série nečítala ako prvú. Dôvod je jednoduchý: neoslnila ma. O čítaní ďalšej knihy by som zrejme dlho uvažovala. Našťastie sa mi do rúk dostala skôr Záhadná grófka, ktorá bola o poznanie lepšia.

Vráťme sa však k Diablovi a jeho neveste. Honoria je tvrdohlavá, zásadová a v podstate rozumná mladá dáma. Svoj život si chce spestriť cestovaním a jej snom je ísť do Afriky. Avšak, keď sa zhodu náhod zoznamuje s Diablom Cynsterom, netuší, že jej taký osud nie je súdený. Diabol už pri prvom pohľade na Honoriu Prudence (ako ju zvykol oslovovať) vedel, že bude jeho manželkou. Ona o tom pravdaže nechcela ani počuť. A tak čitateľ sledoval ich vzájomný zápas a čakal, kedy Honoria podľahne :-)

Príbeh autorka nepostavila iba na láske hlavných hrdinov, ale obohatila ho o detektívnu zápletku. Mimochodom, dosť slabú, pretože od samého začiatku viete, kto je vrah - teda, nie že by to autorka priamo napísala, ale dostatočne to počas celej knihy naznačuje. 

V podstate príbeh ako taký nie je zlý, má viac-menej a v tomto prípade skôr viac ako menej slabších miest ako tých silnejších. Priznávam sa bez mučenia, že niekedy doslova nudil... 

Kniha má veľa veľa chýb, vo vetách často chýbajú zámená, v niektorých sú pre zmenu navyše... uff, očividne to po prekladateľke nikto nečítal. Zo všetkých nezmyslov, ktoré som v knihe našla, vyberám aspoň jeden: "Vtedy chvíli dal Sebastian krikom najavo, že je hladný." :-D

U mňa teda kniha získava veľmi slabé tri hviezdičky.

Moje hodnotenie: ★★

Cynster
1. Devil's Bride (Diablova nevesta)
2. A Rake's Vow (Zvodcov sľub)
3. Scandal's Bride (Škótska nevesta)
4. A Rogue's Proposal (Skrotenie zvodcu)
5. A Secret Love (Záhadná grófka)
6. All About Love (Všechno o lásce)
7. All About Passion (Všechno o vášni)
8. The Promise in a Kiss
9. On a Wild Night (Muž ve stínu)
10. On a Wicked Dawn (Hříšný úsvit)
11. The Perfect Lover (Dokonalá milenka)
12. The Ideal Bride (Ideální nevěsta)
13. The Truth about Love (Pravda o lásce)
14. What Price Love? 
15. The Taste of Innocence
16. Where the Heart Leads
17. Temptation and Surrender

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára