sobota 30. augusta 2014

Prebudená láskou

Z anglického originálu: A Lady Awakened (2011)
 
Autor:
Cecilia Grant
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Janka Cinková
 

Počet strán: 272

Rok vydania: 2014



Po nečakanej smrti manžela hrozí mladej vdove Marthe Russellovej, že príde o svoj domov, a tak sa odhodlá na odvážny krok: bude predstierať, že čaká dieťa nebohého manžela, a zároveň presvedčí mladého zhýralca Thea Mirkwooda, aby s ňou za odmenu splodil dediča. Theo súhlasí, no ani on, ani Martha nerátajú s tým, že do ich čisto „obchodného“ vzťahu môžu vstúpiť aj city...
 

Cecilia Grant je novou autorkou na našom literárnom trhu. Za sebou má zatiaľ jednu sériu, a práve prvú knihu z nej nám ponúka Slovenský spisovateľ v preklade. 

Príbeh vyznieva celkom zaujímavo, veď nie každý deň máme možnosť čítať o žene, ktorá sa snaží získať majetok svojho zosnulého manžela prostredníctvom podvodu. A ešte k tomu na ten podvod nalákať vikomta vo vyhnanstve od susedov a zaplatiť mu za to. Martha takou hrdinkou je. Osobne sa mi spočiatku javila ako chladná, vypočítavá mrcha.  Až neskôr sa ukázalo, že taká vôbec nie je.

Nemohla za to, v akej situácii sa ocitla, napriek tomu, som ju mnohokrát nechápala. A aj keď sa väčšina deja odohrávala "v posteli ", nenechajte sa pomýliť, nenájdete tu žiadne žhavé, vášnivé scény (ktoré mimochodom dnes tak často spisovateľky podsúvajú čitateľom). Kniha skôr ponúka pohľad na posteľné radovánky ľadovej kráľovnej - a to doslova. 

Napriek tomu, aká chladná bola Martha vo veciach milostných, opakom bola jej "žhavosť" vo veciach verejných. Autorka nám ukázala jej zanietenosť pre školu, do ktorej sa snažila nahovoriť deti robotníkov a poddaných a zároveň jej ľudskú stránku povahy. K ľuďom si dokázala vždy nájsť cestu, pomáhala im ako sa dalo - a to od čias, kedy žil jej manžel. A pomáhať im chcela aj po jeho smrti - avšak bez potomka, bez dediča Seton parku, nemala šancu uspieť. Našťastie sa v susedstve objavil Theo. Zhýralec, ktorého rodina vyhnala na vidiek polepšiť sa. Theo pristáva na Marthin plán. A svoju "prácu" odvádza dobre. 

Theo vyznieva ako hrdina veľmi dobre. Sama som bola prekvapená akú trpezlivosť dokázal voči Marthe prechovávať. Miestami som mala pocit, že jej chlad sa mu nepodarí preklenúť. Našťastie sa nenechal odradiť jej odmietaním :-)

Túto premenu z ľadovej kráľovnej na ľudskú bytosť opísala autorka výborne, avšak kým sa toho čitateľ dočká, trvá to dosť dlhú chvíľu a to ma trochu pri čítaní ubíjalo. Celý čas som rozmýšľala, ako to autorka nakoniec ukončí a tu musím podotknúť, že klobúk dole - odviedla dobrú prácu. Krásne všetko do seba zapadlo a sprvoti nepredstaviteľné, ba nemožné, sa stalo skutočnosťou.

Moje hodnotenie: ★★★

Blackshear family
1. A Lady Awakened (Prebudená láskou)
2. A Gentleman Undone (Džentlmen a milenka)
3. A Woman Entangled (Ctižiadostivá kráska)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára