utorok 21. októbra 2014

Maják stratených nádejí

Z anglického originálu: Lighthouse Bay (2012)

Autor:
Kimberley Freeman

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Beata Horná
 

Počet strán: 336

Rok vydania: 2014



V centre príbehu sú osudy dvoch žien, ktoré delí celé storočie, a predsa majú veľa spoločného. Isabella Winterbournová žije v manželstve bez lásky a nevie sa vyrovnať so stratou synčeka. Keď ako jediná prežije stroskotanie lode pri Lighthouse Bay, zistí, že ani na tomto odľahlom mieste sa nedá uniknúť pred minulosťou. Elizabeth Slaterová sa po smrti svojho milenca vracia do rodného Lighthouse Bay po dvadsiatich rokoch a dúfa, že sa jej podarí začať odznova. Ibaže aj ona má minulosť, pred ktorou nie je ľahké ujsť...  


Jedna kniha, dva príbehy. Jeden sa odohráva v roku 1901, ten druhý o 110 rokov neskôr. Na prvý pohľad dva rozdielne príbehy, v ktorých prepojenie nájde čitateľ až postupne, prekladaním strany za stranou. 

S autorkou sa stretávam prvýkrát, ale pevne verím, že nie posledný. Jej štýl je vycibrený. Podsúva čitateľovi nielen duchaplnú zápletku, ale aj postavy plné citov a nádherné opisy. Keď si spomeniem len na opisy austrálskej prírody: zvuk vtákov, vôňu kvetov či oceánu, to všetko opísala tak dokonale, že som to cítila vlastnými zmyslami. Nejeden raz som sa v mysli preniesla do krajiny Protinožcov. Kúpiť mi niekto letenku, už som tam :-)

Autorka, okrem pútavého deja ponúka v knihe čitateľovi niečo naviac. Ide do hĺbky postáv. Predstavuje nám nielen ich dobré stránky, ale aj ich temné, čím pôsobia akosi ľudskejšie. Keď si vezmeme napr. niekoľkoročné trápenie sa Isabelly kvôli smrti svojho maličkého synčeka Daniela - u čitateľa vyvolá hneď niekoľko emócií. Kým spočiatku ju ľutuje, čo sa jej stalo a dúfa, že sa z toho dostane, naraz zisťuje, že nie je poľutovaniahodnou osobou, lež odsúdeniahodnou - Isabella sa dostáva do situácie, v ktorej nájde útechu v Xavierovi Fullbrightovi, dieťati, o ktoré sa začne starať. Lásku k nemu rozvíja až do krajnosti... a tu sa nám otvára zákutie jej pomýlenej mysle a boľavej duše, ktoré sa pretaví do pokusu o únos cudzieho dieťaťa... 

Nápodobne je to aj s tajomstvami súčasnej hrdinky Libby a jej sestry Juliet, aj keď majú za sebou celkom iné hriechy ako mala Isabella pred stovkou rokov.

Musím uznať, že autorka brilantne spracovala tému, ktorú si zvolila. Čo je obdivuhodné, tak oba príbehy sú rovnako kvalitne vyvážené, preto nemožno povedať, ktorý z nich je lepší - či ten, čo sa odohráva v roku 1901 alebo ten, čo nám rozpráva príbeh z roku 2011. Toto sa vidí pri knihách, ktoré ponúkajú dva príbehy v jednom, len zriedka. Našťastie Kimberley patrí do tej skupiny.

Moje hodnotenie: ★★★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára