utorok 23. júna 2015

Šteklivé tajomstvá

Z anglického originálu: A Secret Affair (2010)

Autor:
Mary Balogh
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 304

Rok vydania: 2015



Hannah Reidová je po smrti svojho manžela vojvodu Dunbartona rozhodnutá nájsť si milenca. Nemá ním byť nik iný ako záhadný Constantine Huxtable. Nemanželský syn grófa Mertona nezdedil titul ani majetok, a keďže mu všetko odopreli, on sám si neodopiera nič: povráva sa, že si na svojom statku užíva zmyselné rozkoše a každý rok si vyberie za milenku čerstvú vdovu. Krásna Hannah sa mu skvelo hodí na krátkodobý vzťah a zdá sa, že ani jej nejde o nič viac...
 

Posledná kniha v sérii o Huxteblovcoch približuje príbeh Constantina, nemanželského syna grófa Mertona, známeho ako diabla. O tom, že mu toto meno veľmi nesedí nás dokonale presvedčí ;-)

Vdovica Hannah má s Constantinom svoje úmysly. Je pevne odhodlaná mať s ním milenecký pomer. Po vojvodovej smrti má byť práve Constantine jej prvým milencom. A to doslovne. Rozohráva svoju hru, na ktorú Con odpovedá svojsky. Nie je bábika, ktorú môže krásna vdova ťahať na motúzku, má vlastný rozum a (našťastie) vie ho aj používať.

Hoci vzťah týchto dvoch ľudí vyzerá spočiatku ako sexuálne harašenie, o ktorom všetci v spoločnosti vedia, ale nahlas nehovoria, po čase sa jeho charakter mení. Ako sa hrdinovia spoznávajú, zbližujú sa i po inej ako len fyzickej stránke. 

...skutočná láska existuje. Teda láska, aká človeka stretne raz za život, čo sa stane len pár ľuďom.

Rodina, ktorú má za sebou Con veľmi nesúhlasí s jeho výberom milenky na túto sezónu. Hoci sú navyknutí, že si Con pravidelne na každú sezónu vyberá inú vdovu pre svoje "radovánky", s výberom prekrásnej Hannah nesúhlasia. Hannah cíti ich chlad a snaží sa urobiť všetko pre to, aby si získala ich náklonnosť. Sama nevie, prečo ju ich nevšímavosť a chlad tak raní, veď bola naučená nepodliehať emóciám, najmä keď ide o smotánku. Nuž, starý vojvoda jej bol skvelým učiteľom. 

Všetko sa ale nakoniec na dobre obráti k spokojnosti Huxteblovskej famílie i k spokojnosti čitateľa.

...jedného dňa aj ja nájdem takú lásku. Jednoducho sa to stane.  

Mary opäť ponúka príbeh, v ktorom krásne ukazuje neduhy doby aristokratov, ich tajomstvá, vzlety a pády. Kniha sa číta ľahko a opäť dokazuje, že to s perom vie. Okrem jednoduchej zápletky typu ona spozná jeho a je z toho láska ako hrom, nám ponúka aj hlbší pohľad do sŕdc hlavných hrdinov, odhaľuje nám postupne ich duše, ich zmýšľanie, ich konanie. A to mám na knihách od Mary najradšej.

Myslím, že kniha je skvelým zavŕšením celej série. Takže, kto ju ešte nečítal, odporúčam to ihneď napraviť.

Moje hodnotenie: ★★★

Huxtable Quintet
1. First Comes Marriage (Najprv sa vezmeme)
2. Then Comes Seduction (Potom ťa zvediem)
3. At Last Comes Love (Nakoniec príde láska)
4. Seducing an Angel (Jedna noc lásky)
5. A Secret Affair (Šteklivé tajomstvá)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára