streda 22. júla 2015

Vojvoda v láske nikdy neustúpi

Z anglického originálu: A Duke Never Yields (2013)

Autor:
Juliana Gray

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Barbora Andrezálová
 

Počet strán: 288

Rok vydania: 2015



Abigail Harewoodová, mladá dievčina s nekonvenčnými názormi, si zaumieni, že namiesto manžela si nájde milenca. Jej predstavy dokonale spĺňa Arthur, vojvoda z Wallingfordu. Známy zvodca a zhýralec sa na hrade skrýva pred starým otcom, ktorý ho chce oženiť. Krásna Abigail lorda zvádza, no on je k nej odmeraný. Hoci ju tajne miluje, je pevne rozhodnutý dokázať sebe i starému otcovi, že sa vie udržať na uzde... 


Kniha začína rovnako ako u predchádzajúcich dielov trilógie. Tentoraz je však podávaná z pohľadu Abigail, Alexandrinej mladšej sestry. Chýbajúce kúsky skladačky vďaka tejto knihe do seba zapadnú a my nájdeme odpovede na otázky: čo znamenalo to husacie perie na Wallingfordovi, čo sa dialo počas svätojánskej noci, odhalíme tajomstvo záhadného Rossetiho, majiteľa starobylého toskánskeho hradu Castello Sant´Agata, v ktorom je šestica ubytovaná na jeden rok a takisto zistíme, čo už tristo rokov drží na hrade duchov :-)

A keďže ide o ľúbostný román, vzplanie láska medzi poslednými z trojíc - Abigail a Arthurom.  

Trochu ma mrzí, že autorka využila poznatok o tom, že čitateľ už má za sebou dva predchádzajúce diely, a keďže sa nechcela opakovať s dejom do tretice, snažila sa ho podať iným spôsobom. No nebolo to najšťastnejšie riešenie. Veľa vecí nechala na čitateľovu predstavivosť a domýšľavosť. Keby niekto začal čítať romancu samostatne, a nie ako trilógiu jednu po druhej, často by sa prichytil pri otázkach: čo sa stalo? Prečo horí sklad, v ktorom je auto? Čo je to za auto? Aký návštevník prišiel za Alexandrou? Na aké preteky to Abigail zmizla? a pod.

A práve pre to, aby si čitateľ tieto otázky klásť nemusel, je najlepšie začať čítať knižku sériovo. Jediné, čo ho potrápi bude to, či autorka uvádza dej v poradí v akom šiel v predchádzajúcich dvoch knihách. No trápiť vás nemusí ani to, pretože podľa môjho "oka" dej ide rovnako ako v prvej aj druhej časti ;-)

Čo je zaujímavé, tak hlavný hrdina, na to ako bol opisovaný - ako pôžitkár, zvodca a sukničkár, je úplne iný. Zvodom krásnej Abigail sa snaží za každú cenu odolať. A darí sa mu to i napodiv, že Abigail sa mu odvážne ponúka do postele sama. Tá si totiž nehľadá manžela, lež milenca. A Wallingford sa javí ako viac než vhodný exemplár. Či jej zvodom nakoniec podľahne a či skončia ako milenci, o tom si už prečítajte sami. Prezradím len, že Wallingford sa v očiach hrdinky neukáže ako muž, ktorý si zaslúži povesť sukničkára ;-)

Kniha je vtipná, sama som sa na mnohých scénach dobre zasmiala, no tiež je romantická a pútavá. Kto teda ešte váha či čítať knihy od Juliany, jednoznačne mu vravím, aby viac neváhal. Juliana má u mňa zelenú.

Moje hodnotenie: ★★★ 

Affairs by Moonlight
1. A Lady Never Lies (Dáma nikdy neklame)
2. A Gentleman Never Tells (Džentlmen o tom nikdy nehovorí)
3. A Duke Never Yields (Vojvoda v láske nikdy neustúpi)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára