pondelok 24. augusta 2015

Zaľúbený lord

Z anglického originálu: Desperately Seeking Suzanna (2014)

Autor:
Elizabeth Michels


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Preklad: Otakar Kořínek

Počet strán: 240

Rok vydania: 2015


Sue Greenová túži byť aspoň raz v živote rovnako obletovaná ako jej krásna sestra Evangeline, a tak sa vyberie na maškarný bál zamaskovaná za Suzannu – svoje odvážne a zmyselné druhé ja. Skvelá zábava sa však skončí, keď sa dostane do kolízie s Holdenom Ellisom, lordom Steelingsom, najžiadanejším slobodným mužom v Londýne. Aj keď Holden neverí na lásku na prvý pohľad, dievčina, ktorá zmizla rovnako rýchlo, ako sa objavila, ho zaujme. Začne po nej pátrať, no zdá sa, že jediný, kto o záhadnej Suzanne niečo vie, je slečna Sue Greenová...



Čítanie tejto knihy som si nesmierne užila. Úsmevné, romantické a aj keď miestami trochu pritiahnuté za vlasy, skvele som sa pri knižočke zabavila. Niekedy si oddýchnem a načerpám silu práve pri čítaní krásnej rozprávočky ako bola táto.

Autorka priniesla nevtieravých hrdinov a hravý humor už vo svojej prvej, debutovej knihe a rovnaký "kúsok" sa jej podaril aj tu. 

Hlavná hrdinka Sue (s ktorou sme sa mali možnosť okrajovo stretnúť už v predchádzajúcej časti) žije tak trochu v tieni svojej krajšej, mladšej sestry. Za štyri sezóny si nebola schopná "lapiť" manžela a jej matka sa rozhodne, že táto piata sezóna bude pre Sue posledná. Ak si nenájde vhodného adepta, pošle ju do Škótska k tete Mildred. A tam ju nečaká nič dobré. Teta je nepríjemná a Sue by sa pri nej nemohla venovať svojim dvom obľúbeným činnostiam (pre jej matku - nerestiam) a to maľovaniu a pojedaniu sladkostí. Na sladké má Sue slabosť. Matka jej ho odopiera, pretože sa nemôže dívať na to, ako sa jej drahá dcérenka zaobľuje. Maľbami zas odrádza potenciálnych manželov, veď kto by chcel ženu umazanú od farieb?

Sue má veru ťažkú dilemu. Vie, že nie je žiadna krásavica, nemá peknú tvár, nemá peknú postavu a je utáraná - hovorí, čo jej slina prinesie na jazyk. No na jeden jedinký večer sa premení na krásnu a žiaducu ženu. Sestra a sesternice jej k tomu pomôžu. Na maškarnom bále sa mení na Suzannu a zoznamuje sa s mužom svojich snov...

Holden je očarený krásnou neznámou od prvej chvíle, a keď mu tajomná dievčina ujde, začína sa honba na Suzannu. Spočiatku ho vedie túžba a chtíč, ktorý v ňom neznáma vyvolala, no to sa neskôr zmení. Keď spoznáva na plese v Londýne prostorekú Sue, vôbec netuší, že vlastne hovorí so Suzannou, ktorú sa tam vybral hľadať. Dokonca Sue poprosí, aby mu pomohla Suzannu nájsť! Viete si predstaviť jej pocity. Muž, ktorý ju držal v náručí, muž, s ktorým na maškarnom plese tancovala, smiala sa a rozprávala, v nej Suzannu vôbec nespoznal! Koľká hanba, koľká irónia! Aj keď si ako čitateľ poviete: aká hlúposť, veď podľa hlasu, či smiechu musel vedieť, že je to ona. Je to to posledné, čo riešite. Pretože zvedavo pokračujete v čítaní, aby ste si vychutnali ten moment, kedy to celé praskne a hrdina konečne uvidí, čo mal celý čas pred očami :-)

Elizabeth vie zaujímavo vykresliť charaktery hlavných postáv. Dokážete sa s nimi tešiť, dokážete s nimi smútiť, súcitiť. A hoci niektoré scény vyznievajú neuveriteľne a naivne, nedokážete sa od knihy odtrhnúť.

Ak milujete rozprávky, nemáte čo riešiť ;-)

Moje hodnotenie: ★★

Tricks of the Ton
1. Must Love Dukes (Milovať vojvodu)
2. Desperately Seeking Suzanna (Zaľúbený lord)
3. How to Lose a Lord in 10 Days Or Less (Ako prísť o lorda

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára