nedeľa 6. septembra 2015

Tak se dáma nechová

Z anglického originálu: Not Quite a Lady (2007)

Autor: Lorettta Chase


Vydavateľstvo: Euromedia Group - Ikar CZ

Český preklad: Jana Jasová

Počet strán: 272

Rok vydania: 2011


Darius Carsington, mladý prírodovedec, ale tiež zvodca žien a čierna ovca rodiny, prijme otcovu výzvu: má zvelebiť dávno zanedbané panstvo po vzdialenom príbuznom. Netuší však, že ho na vidieku čaká i zoznámenie sa s krásnou dcérou miestneho suseda, lorda Lithbyho. Nikto nevie, prečo sa lady Charlotte Haywardová stále odmieta vydať. Jej tajomstvo bolo v bezpečí dlhých desať rokov...



Tento typ romance mám rada. Nesie v sebe nádych romantiky, zábavy, krásneho iskrenia a zaujímavého deja. Hrdinovia sú celkom iní ako sa na prvý pohľad javia. A to prináša vítaný čitateľský prvok.

Hlavný hrdina sa riadi rozumom, všetko stavia na pani Logike a napriek tomu sa celkom nelogicky zamiluje :-) Vo vedeckých kruhoch si ho vážia a uznávajú ho. Zaujíma sa o zvieratá - o ich správanie sa, o ich chov, o ich rozmnožovanie. Čo je obzvlášť interesantné, väčšinu času venuje práve napodobňovaniu ich správania sa. A to vyvoláva nevôľu najmä u jeho otca. Keďže nemá záujem mu naďalej financovať jeho "výstrelky" rozhodne sa zakročiť. Dá mu možnosť presadiť sa. Pošle ho na vidiek, kde má za rok z chátrajúceho panstva spraviť prosperujúce miesto. Ak by sa mu tento herkulovský kúsok nepodaril, má druhú možnosť - oženiť sa za bohatú dedičku. Výber nechá na neho. Darius nestráca duchaplnosť ani nádej a otcovej výzve sa podriadi. 

Na zanedbanom panstve spoznáva svoju susedu. Krásnu Charlotte, ktorá má všetko. Krásu, šarm, peniaze. Jediné, čo jej chýba je manžel. Má dvadsaťsedem rokov a každého možného nápadníka odradí skôr ako by sa rozhodol sa jej dvoriť. Toto čudné správanie nejde Dariusovi z hlavy. Logika mu našepkáva, že za tým niečo bude. Logika a rozum však začínajú strácať nad ním moc, keď sa začne ozývať jeho srdce...

Lady Lithbyová mu so Charlotte ponúknu pomoc pri obnove panstva. Darius to víta, ženská ruka dokáže dať dom do poriadku rozhodne lepšie ako mužská. A naskytá sa mu možnosť lepšie spoznať krásnu, no nezadanú Charlotte. 

Sídlo dávajú dokopy hordy robotníkov, medzi nimi i malý chlapec Phillip, prezývaný Pip. Desaťročné dieťa dej výrazne posúva dopredu. Ako a prečo? To si už musíte prečítať ;-)

Loretta má príjemný štýl. Hrdinov vie vykresliť vierohodne, ľahko si získajú srdce a sympatie čitateľa. Jej silnou stránkou sú tiež dialógy. Väčšinu podáva s dávkou kvalitného humoru a tak si čitateľ dokáže "potýčky" medzi hrdinami plne vychutnať. Určite odporúčam čítať.

Moje hodnotenie: ★★★★ 

Carsington
1. Miss Wonderful
2. Mr. Impossible
3. Lord Perfect
4. Not Quite a Lady (Tak se dáma nechová)
5. Last Night's Scandal (Večerní skandál)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára