pondelok 9. novembra 2015

Ctižiadostivá kráska

Z anglického originálu: A Woman Entangled (2013)

Autor:
Cecilia Grant
 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
 

Preklad: Janka Cinková 

Počet strán: 256

Rok vydania: 2015


Kate Westbrooková, ctižiadostivá mladá dáma, je pevne odhodlaná získať miesto vo vyššej spoločnosti, ktoré jej ako vnučke grófa právom patrí, a nájsť si vhodného manžela. Zdá sa, že duchaplnej kráske nič nestojí v ceste – pravda, až na príťažlivého právnika Nicka Blacksheara, ktorý ju na otcovu žiadosť chráni pred nástrahami londýnskej smotánky. Ani ich odlišné plány však nezabránia vzniku vzájomnej náklonnosti, a keď sa k nej pridá vášeň, Kate je s rozumom v koncoch. Čas sa kráti a ona musí nájsť odpoveď na najťažšiu otázku v živote: dokáže na oltár ctižiadosti obetovať lásku?
 


Tretí príbeh z pera Cecilie Grant rozpráva príbeh ďalšieho zo súrodencov Brackshearovcov. Po Marthe a Willovi je rad na Nicholasovi, aby sa usadil. Žiaľ, dej nie je až taký pútavý ako som si myslela. 

Pre Kate je vyššia spoločnosť nedosiahnuteľná. Za všetko môže otec, ktorý sa oženil s herečkou. Tento prehrešok sa v spoločnosti neodpúšťa, a napriek tomu, že Kate je krásna, nič nezmôže voči predsudkom. Je však ctižiadostivá a nevzdáva sa ľahko. Ide za svojim vytúženým cieľom svojimi cestičkami. Jej túžbu dostať sa medzi smotánku výhodným sobášom jej trochu schladí rodinný priateľ - advokát Nick Blackshear.  

Nedá mi podotknúť, že Cecilia tu opätovne skĺzla do svojho pomalého, ťažkopádneho až unudeného štýlu písania (také niečo som pociťovala i pri jej prvom románe Prebudená láskou). Kniha tak stratila na dynamike, energii, tempe. Pritom dejovo mala čo ponúknuť. Škandalózne rodinné zázemie u oboch hrdinov im dodávalo na príťažlivosti. Samu ma zaujímalo ako sa k tomuto problému postavia a vysporiadajú sa s ním. Zvládali to veľmi obdivuhodne. Obaja boli prepojení podobnými pocitmi kvôli svojim príbuzným - Kate kvôli otcovi a Nick kvôli bratovi Willovi (jeho príbeh si môžete prečítať v knihe Džentlmen a milenka). Práve to spojilo dokopy našich hrdinov. Vedeli sa vzájomne pochopiť a podporiť.

Čo je plus, Cecilia v knihe veľmi reálne ukázala pravú tvár vtedajšej spoločnosti. Ich neprípustnosť voči akémukoľvek čo i len malému prehrešku. Ich povrchnosť, sebeckosť, snobstvo. Preto si myslím, že stojí za prečítanie... aj keď nie viac ako jedno.

Moje hodnotenie: ★★★

Blackshear family
1. A Lady Awakened (Prebudená láskou)
2. A Gentleman Undone (Džentlmen a milenka)
3. A Woman Entangled (Ctižiadostivá kráska)
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára