štvrtok 25. februára 2016

Falošný vojvoda

Z anglického originálu: Put Up Your Duke (2015)

Autor: Megan Frampton

 
Vydavateľstvo: Ikar

Preklad: Monika Srnková
 

Počet strán: 296

Rok vydania: 2016



Nicholas Smithfield sa spokojne oddáva ľúbostným hrám a boxu, ale nečakane zdedí titul vojvodu z Gageu. Hrozí mu, že príde o majetok, a tak pristúpi na dohodu, že sa ožení s lady Isabellou Sawfordovou, vychýrenou krásavicou. Počas svadobnej noci je však nevesta priveľmi nervózna, preto sa Nicholas rozhodne s naplnením manželstva počkať. Isabella, ktorú rodičia celý čas vychovávali ako budúcu vojvodkyňu, túži po nezávislosti. Tento sen sa jej však manželstvom navždy rozplynie. Jej manžel Nicholas si s ňou môže robiť, čo len chce. Na Isabellino prekvapenie ju preslávený donchuan zvádza veľmi jemne a každý večer roztopí kúsok z jej ľadovej odmeranosti.



Hlavná hrdinka Isabella mala už od detstva predurčené stať sa vojvodkyňou. K tomu ju vychovávali jej rodičia. Učili ju, čo je správne, čo nesprávne, jednoducho, ako sa má správať pravá dáma. A tým, že Izzy nemohla navonok prejavovať svoje pocity, nesmela vyslovovať svoje názory, stala sa z nej -síce krásna-, ale prázdna schránka. Žena bez emócií, bez názoru na ľudí/veci/svet okolo seba. 

A takýto dojem mal z nej aj Nicholas. Hoci sa mu na prvý pohľad veľmi zapáčila, cítil z nej chlad a vážnosť. Trochu nečakane sa po svadbe rozhodne dať Isabelle voľnosť. Voľnosť v tom zmysle, že ju nechá prejaviť sa, nechá ju hľadať samu seba. A Isabella tento jeho dar ocení a využije. Postupne sa naučí prejavovať navonok svoje myšlienky, svoje pocity a začne vyslovovať vlastné želania - nie tie, ktoré by mala ako pravá dáma, žena vojvodu hovoriť. 

Nicholasovu trpezlivosť a nežnosť treba oceniť. Napriek tomu mi ako hrdina neprirástol k srdcu. Osobne mám radšej ráznejších, odvážnejších, tvrdších hrdinov. 

Nicholasa označovali za záletníka, no vôbec sa tak nechoval. Ako získal titul, s ním ruka v ruke manželku, prestal sa obzerať za sukňami... lákala ho iba jedna - manželkyna. A zvádzal ju veeeeľmi pomaly, viac ako 3/4 knihy... a keďže dej nebol príliš košatý, niekedy mi tá jeho "pomalosť" išla trochu na nervy. Veď keď bol zvaný zvodca, rátala som s tým, že v sebe nepotlačí naraz všetky pudy a začne sa ovládať (a "vybíjať" si ich boxom), ale že bude manželku zvádzať aj iným (pre mužov typickým) spôsobom. Takto to vyznelo iba málo uveriteľne. Nuž ale tak si to autorka vymyslela.

Príjemným spestrením deja bola Margaret, Isabellina sestra. Nepôsobila chladne, čo bolo spôsobené tým, že nebola taká pekná ako jej sestra a nebola vychovávaná k dokonalosti.  

Hlavná myšlienka románu vyznieva dobre: chlad u ľadovej kráľovnej sa roztopí a zo zvodcu sa stane milujúci, verný manžel. Škoda len, že potenciál tejto idey autorka nevyužila naplno a nedala jej pútavejšiu podobu.

Výborný ťah Megan urobila so samostatným (i keď myšlienkou podobným) príbehom Princezná a bedár od Záhadnej ženy na začiatku každej kapitoly. Bol veľmi pekný a na koniec dal výbornú bodku celému románu.

Moje hodnotenie: ★★★ 

Dukes Behaving Badly
1. The Duke's Guide to Correct Behavior (Príručka vojvodu)
2. Put Up Your Duke (Falošný vojvoda)
3. One-Eyed Dukes Are Wild
4. Why Do Dukes Fall in Love? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára