pondelok 22. februára 2016

Múdra a bohatá

Z anglického originálu: The Bride Insists (2014)

Autor:
Jane Ashford


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Preklad: Miriam Ghániová

Počet strán: 256

Rok vydania: 2015


Clare Greenoughová je síce mimoriadne bystrá a pôvabná, ale aj chudobná ako kostolná myš. Keď sa nečakane dozvie, že zdedila veľký majetok, je šťastím bez seba. Má to však jeden háčik: kým sa nevydá, jej peniaze bude spravovať chamtivý bratanec Simon. Jediným východiskom je nájsť si vhodného manžela, ochotného pristúpiť na dohodu, že rozhodovanie o financiách prenechá manželke. Keď Clare spozná príťažlivého Jamesa Boleigha, siedmeho baróna z Trehearthu, ktorý zúfalo potrebuje peniaze na záchranu rodičovského majetku, vyzerá to, že našla toho pravého.


Jane Ashford prichádza s románom, v ktorom sa venuje zaujímavej otázke, a to: či žena dokáže robiť správne finančné rozhodnutia a spravovať majetok. V dobe, v ktorej žije (cháp 19. storočie), je niečo podobné neslýchané. Pevnú ruku nad financiami odjakživa drží muž - manžel. Ako to nakoniec dopadne?

Clare nečakane zdedí obrovský majetok. Konečne nemusí vychovávať cudzie deti a žiť z minima peňazí, ktoré jej práca vynáša. Aby však mala plnú kontrolu nad financiami, musí sa vydať. Jej bratanec Simon si na majetok robí zálusk a milej Clare tzv. priškrcuje rozpočet. Aby dievča nebodaj nezačalo rozhadzovať! Jediné východisko z tejto situácie prichádza vo vydaji. Advokát Billingsley pomôže Clare nájsť vhodného kandidáta na ženenie. Je ním muž, ktorému na krk šliapu veritelia a je iba otázkou času, kedy mu banky vezmú Trehearth, rodinné dedičstvo.

Muž, za ktorého sa Clare nakoniec vydá je Jamie. Hlavný hrdina, ktorý ma nesmierne iritoval od samého začiatku až do konca (také niečo sa mi už dlho nestalo). Mal problém dodržať slovo, s hrdinkou sa ani nesnažil komunikovať a čo bol vrchol, chľastal. Všetko svoje trápenie utápal v alkohole. Pritom stačilo trochu prehltnúť hrdosť a zájsť za Clare a vysvetliť jej čo je vo veci - s nájomníkmi, so sídlom Trehearth. Namiesto toho pil a s manželkou prehovoril iba keď nabral odvahu vmietnuť jej drzo do tváre, aby sa už konečne vzdala kontroly nad peniazmi. Veď videl to kedy svet, aby žena držala v rukách rodinný majetok?!

A tak, namiesto toho, aby sa hrdinovia k sebe približovali, nachádzali v sebe sympatie a rozdúchavali vzájomnú náklonnosť, iba po sebe kričia, vyčítajú si a vytýkajú si. Všetko pre peniaze, pre šušťavé papieriky.

Úprimne, myslela som si, že hrdinovia nemajú šancu skončiť spolu. Keby aj vyriešili otázku peňazí, ostávala tu ešte pijatika. Jamie sa len ťažko dostával z alkoholického opojenia... tu urobila autorka chybu. Nech už bol povahovo Jamie aký bol, do mojej mysle sa vryl ako ožran a neuverila som mu, že sa z toho niekedy dostane. Našťastie nie som na mieste Clare a tak nemusím túto dilemu /bude piť - nebude piť/ riešiť ;-) To však knihe uberá na mojich sympatiách. Ale, nech sa páči, čítajte a urobte si názor sami.

Moje hodnotenie: ★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára