sobota 6. augusta 2016

Gróf hľadá manželku

Z anglického originálu: Only a Promise (2015)

Autor:
Mary Balogh

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Tamara Chovanová
 

Počet strán: 288

Rok vydania: 2016



Ralph Stockwood sa vrátil z vojny s ťažkými fyzickými zraneniami, no ešte horšie sú jazvy na jeho duši. Život však ide ďalej a Ralph, dedič titulu vojvodu, si musí splniť povinnosť voči rodine – čo najskôr sa oženiť a postarať sa o dediča.
Chloe Muirheadová dva roky dúfala, že sa jej v Londýne podarí nájsť si manžela, ale v dôsledku škandálov bola napokon nútená uchýliť sa do sídla maminej krstnej matky – Ralphovej starej mamy. Keď sa tam Chloe stretne s Ralphom, v hlave sa jej zrodí plán, ako uspokojiť vlastnú túžbu po vydaji a jeho potrebu nájsť si manželku. To, čo Ralphovi navrhne, je veľmi priamočiara dohoda: manželstvo z rozumu...  



Štyria členovia Klubu tých, čo prežili, už našli svoje šťastie v živote; našli lásku, ktorá im zmenila pohľad na svet a ukázala im ho po útrapách vojny opäť raz krajším, veselším a príjemnejším. Tento príbeh je piatym v poradí a do ústredia sa dostáva Ralph Stockwood. Muž, ktorý po útrapách, ktoré zažil na vlastnej koži, ostal chladný, odmeraný, neprístupný. 

Je však i zásadový, vie čo je jeho povinnosť a je slušný. Ako dedič titulu vojvodu chápe, že má povinnosti, ktoré už veľmi neznesú odklad. Musí sa začať bezpodmienečne obzerať po neveste. Potrebuje ďalších nástupcov rodu, ďalších dedičov. Má z toho obavy, pretože vie, že nie je schopný lásky, nedokáže sa zamilovať a svojej budúcej manželke môže zabezpečiť iba pokojný život v blahobyte, vzájomnú úctu a rešpekt. No nie lásku. 

O tom, aká je láska v živote dôležitá sa presvedčí nielen on, ale i Chloe, ktorá vie, že Ralph nie je obyčajný muž, nie je žiadny bonviván, ani zvodca, ani milovník. Napriek tomu sa rozhodne ponúknuť sa mu za ženu. Má už dosť rokov na to, aby si v londýnskych sálach hľadala manžela, má už dosť rozumu, aby vedela, že láska neprichádza na zavolanie či na zbožné prianie. 

Po vzájomnej dohode sa Ralph a Chloe vezmú. Ona mu sľúbi dedičov, on jej na oplátku pokojný život na vidieku. Zdá sa, že obaja získajú presne, to čo chcú, no niekto tam hore má s nimi iné plány ;-)

Príbeh je to pekný, romantický, nostalgický, miestami melancholický - v podstate taká klasika od Mary Balogh. Napriek tomu je v porovnaní s tými ostatnými o niečo slabší. Možno je to tým, že už ma nudí neustále sa opakujúci scenár: vojnový veterán, zranený, nešťastný, bez chuti do života a sivá myška, ktorá túži iba po pokoji a po deťoch. Mary vie takýto príbeh vždy podať bravúrne, o tom niet pochýb, ale aj dobrého jedla, keď je veľa, sa človek rýchlo preje. Ocenila by som niečo novšie, živšie... Na druhej strane bol hlavný hrdina neskutočne chladným mužom a to väčšinu knihy, takže ma nepresvedčil o svojej "nehynúcej" láske k hrdinke. 

Uf... na mňa pôsobil tento príbeh príliš... depresívne. Tak dúfam, že tie ďalšie budú lepšie.

Moje hodnotenie: ★★★

Survivor's Club
1. The Proposal (Žiadosť o ruku)
2. The Arrangement (Sobáš z rozumu)
3. The Escape (Žiť pre lásku)
4. Only Enchanting (Láska ako sen)
5. Only a Promise (Gróf hľadá manželku)

6. Only a Kiss (Vášeň ako liek)
7. Only Beloved (Milovaná)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára