utorok 20. septembra 2016

Život v hriechu

 
Názov knihy: Život v hriechu (2015

Autor: Eva Ava Šranková

Vydavateľstvo: Artis Omnis

Počet strán: 240

Rok vydania: 2015



Nevšedný príbeh o láske, zrade, odvahe a vzácnej relikvii z čias stredovekého Talianska, keď sa hrdinské, ale aj zvrhlé činy rytierov, často zaslepených bezohľadnosťou a túžbou po moci, nezmazateľne zapísali do dejín. Odohráva sa krátko po Druhom lateránskom koncile, ktorý nielenže ukončil pápežskú schizmu, ale bol na ňom uzákonený aj povinný celibát kňazov a ich manželstvá boli zrušené. Popri intrigách vo vtedajšej spoločnosti odhaľuje príbehy troch hlavných predstaviteliek – Adelasy, Arianny a Alessandry, ktorých život v nemalej miere ovplyvní jeden a ten istý muž.



Život v hriechu je nevšedne pútavým príbehom, v ktorom autorka prináša nielen pohľad do stredovekého Talianska (pritom odhaľuje a verne zobrazuje všetky jeho zákutia), ale tiež pohľad do duší, resp. sŕdc troch žien, ktoré v tomto období žili. A nielen že žili, ale aj prežívali lásku, napriek nepriazni osudu, okolnostiam, krutosti doby, neprajnosti, zhýralosti a smilstva vtedajších mužov, ktorí v žene nevideli rovnocennú bytosť ani niekoho ku komu by mali vzhliadať s úctou alebo rešpektom. Žena v tej dobe bola iba ozdobou, iba potešením, iba skrátením si dlhej chvíle a zároveň nástrojom, ktorý prinesie ovocie vo forme pokračovateľa rodu.  

Adelasa Veceli del Maro je prvá hrdinka, s ktorou sa stretávame a ku ktorej je osud krutý. Príčinou je miestny patriarcha Dandolo, ktorý využije svoju moc a nechá zavraždiť jej manžela Paola, len aby sa dostal k jeho majetku. Adelasu následne odtrhne od dcéry Alessandry, ktorú posiela do kláštora. Adelasa sa ocitá medzi najväčšou mestskou spodinou. Spoznáva kráľa žobrákov Luciusa, prezývaného Sicílčan a napriek prvotnej odpudivosti v ňom nachádza dobrého a správneho človeka. Lucius nakoniec pomáha Adelase nájsť stratenú dcérku...

Popri príbehu Adelasy sa rozvíja príbeh Arianny Goldoni. Arianna je dievča, ktoré žije len so svojou chorou matkou a aby mali čo do úst, pracuje v hostinci, kde na ňu siaha plno chlipníkov a nemravníkov. Zamilovaná je do doktora, ktorý sa jej matke snaží pomôcť, i keď vie, že je to beznádejné. Po matkinej smrti nájde malé dievčatko - Alessandru. Padnú si do oka. Arianna ju teda vezme so sebou, aby sa o ňu postarala. 

Dej sa posunie o niekoľko rokov dopredu. Z Alessandry vyrástla krásna dievčina. Do cesty jej vstúpi rytier Riccardo de Lascaris, ktorý sa vydáva po stopách vzácnej relikvie. Obaja sa do seba zamilujú na prvý pohľad, no nie je im súdené byť spolu. Aspoň teda nie hneď ;-)

Autorka veľmi dôverne opísala vtedajšiu dobu. Nebránila sa ani krutosti stredoveku v 12. storočí. Načrela do politiky, poukázala na cirkev a jej mocenský vplyv, opísala hriechy a neprávosti vtedajších patriarchov, no zároveň poskytla i pohľad na nižšie vrstvy ľudí (ktorí často vo svojich skutkoch nezaostávali za svojimi pánmi) a tiež ukázala nemalé svetielko nádeje a lásky, ktorá zjemnila celú túto temnú dobu. Aby som to priviedla na správnu mieru - román nie je len opisom krutosti stredoveku, je v ňom i veľa krásnych momentov. Obzvlášť láska medzi hrdinami doňho vnáša kopu romantiky. 

Páčilo sa mi historické prepojenie s príbehom. Nebolo ho priveľa. Nemala som pocit, že čítam knihu faktov (ako som mala pri čítaní knihy Hriechy mocných), všetkého bolo tak akurát - vyvážene. 

Veľmi pekný a mimoriadne pútavý román. Určite by ho nemali opomenúť milovníci histórie, a obzvlášť milovníci Talianska. 


Moje hodnotenie: ★★

2 komentáre:

  1. fiha...tusim po dlhom case niečo, co ukazuje dobu uplne realne a pritom v tom pojde aj o lasku xD...pisem si do zoznamu knih!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Júú :) som rada, že je tu niekto, kto číta tiež historické romance. :) Ďakujem za tip.

    OdpovedaťOdstrániť