piatok 14. októbra 2016

Slúžka z Fairbourne Hall

Z anglického originálu: The Maid of Fairbourne Hall (2012)

Autor: Julie Klassen

 
Vydavateľstvo: i527.net


Preklad: Lucia Mosorjaková

 
Počet strán: 480

Rok vydania: 2015



Margaret Macyová sa v snahe uniknúť pred sobášom s bezcharakterným mužom prezlečie za slúžku a uteká z Londýna. Ak sa jej do najbližších narodenín podarí ostať slobodnou, získa dedičstvo a s ním aj nezávislosť. Nikdy však neplánovala naozaj pracovať ako slúžka. A rozhodne nie v dome Nathaniela a Lewisa Upchurchovcov – obaja kedysi boli jej ctiteľmi. Margaret zápasí so svojou prvou skutočnou prácou v živote a usiluje sa udržať svoju totožnosť v tajnosti, najmä keď vznikne podozrenie a zvedavé oči zavítajú do Fairbourne Hall. Vyhne sa pasci, ktorá ju má vylákať z úkrytu?



Nesmierne pútavá romanca. 

Čítanie tejto knihy ma zaujalo hneď od prvej stránky. Mala som problém ju pustiť z rúk. Julie si vybrala mimoriadne zaujímavú tému, v ktorej hrá prím márnomyseľnosť, prvý zo siedmich hlavných hriechov. A ako kedysi Ježiš povedal: Kto sa povyšuje, bude ponížený. (Lk 18, 14) Tak práve to na vlastnej koži okúsila hlavná hrdinka lady Margaret. Chtiac-nechtiac alebo dobrovoľne nasilu sa z pyšnej dievčiny žijúcej medzi londýnskou smotánkou stala slúžka. 

Kniha mi veľmi pripomínala moju obľúbenú rozprávku o pyšnej princeznej, kde bola rovnako rozmaznaná hrdinka, ktorá mala všetko a brala to ako samozrejmosť. V tomto prípade Margaretina pýcha narazila na kameň po úmrtí jej otca a následnom vydaji jej matky za Sterlinga Bentona. 

Otčim Margaret tlačí do vydaja. Vybral jej už ženícha. Jeho synovca Marcusa. Vyhliadka na jej bohaté veno je dostatočným motívom, aby sa Marcus okolo nej krútil. Margaret naňho však nemá ani pomyslenie. Túži si svoj život zariadiť po svojom. Keď ju ale Marcus zatlačí do kompromitujúcej situácie, z ktorej sa jej podarí v poslednej chvíli ujsť, jej sny o pokojnom, bohatom živote sa rozplývajú.

Z Margaret sa nečakane stáva Nora Garretová - slúžka. Osud ju zaveje do sídla Fairbourne Hall, v ktorom býva stará dievka Helen Upchurchová spolu so svojim bratom Nathanielom. Čo čert nechcel, Nate patril kedysi k Margaretiným ctiteľom. Ohrdla ním a on odcestoval do Západnej Indie. Teraz sa ale vrátil a Margaret si nie je istá, či ju neodhalí. Má síce tmavú parochňu, začiernené obočie a ockove okuliare, no ktovie? 

Nathaniel ani po rokoch nezabudol na krásnu blondínku, ktorá mu zlomila srdce a viac si všímala jeho staršieho brata Lewisa. No po návrate domov mu myseľ nenapĺňa iba Margaret Macyová, ale hlavne starosti so sídlom a majetkom, ktorý tak ľahkovážne utráca jeho zhýralý braček, donchuan Lewis. 

Príbeh o Margaret nie len takou obyčajnou romancou. Ukrýva v sebe istú dávku tajomna a napätia. Hlavná hrdinka prechádza premenou, v ktorej sa naučí nielen ťažkej práci, ale i skromnosti a láske. Autorka to vykreslila veľmi jemne, ľahko, hravo, miestami i vtipne. 

Román je bohatý na udalosti. Skrýva v sebe nejednu peknú myšlienku. Mňa uchvátil. Rozhodne stojí za prečítanie.

Moje hodnotenie: ★★   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára