štvrtok 27. októbra 2016

Zimná romanca

Z anglického originálu: ´Twas the Night After Christmas (2012)

Autor:
Sabrina Jeffries

 
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ


Preklad: Miriam Ghaniová
 

Počet strán: 256

Rok vydania: 2016


Pierce Waverly, vojvoda z Devonmontu, je vychýrený londýnsky starý mládenec. Hoci vystriedal veľa žien, zaľúbený nebol ani raz. Nikdy neodpustil rodičom, že ho ako malého chlapca dali na výchovu príbuzným, a tak odmieta čítať matkine listy. Jedného dňa mu spoločníčka jeho matky, vdova Camilla Stuartová, oznámi, že by mal ihneď prísť domov, ak chce matku zastihnúť nažive. Pierce sa teda rozhodne stráviť Vianoce v rodinnom sídle, no čaká ho tam prekvapenie: jeho matka sa teší výbornému zdraviu a z jej spoločníčky sa vykľuje krásna a bystrá mladá dáma, ktorá zvodcu ako Pierce nemôže nechať ľahostajným...



Zimná romanca patrí do série o súrodencoch Sharpovcoch, no taktiež sa prelína s ďalšou sériou, ktorú Sabrina začala písať hneď na to - Duke´s Men (v prekl. Vojvodovi muži). S hlavnou postavou, Piercem, sme sa už stretli v predchádzajúcich dvoch dieloch, kde figuroval ako vedľajšia postava. Zhýralec, hráč, bonviván, tak by sa dal charakterizovať. Autorka sa rozhodla priniesť nám tentoraz jeho príbeh.

Pierce je muž, ktorý zatrpkol voči svojej rodine. Nie vlastnou vinou. Tým, že ho od seba "odohnali" a už ako 8-ročného chlapca poslali do školy, netrávili s ním žiadne prázdniny, a neprijali ho domov ani keď sa vrátil zo štúdií, nemal dôvod cítiť voči rodičom nehynúcu lásku. Ostal žiť v Londýne a robil čokoľvek, čo bolo dostatočne škandalózne, len aby sa o ňom písalo v miestnych klebetníkoch.

Po otcovej smrti s ním chcela matka opäť nadviazať kontakt, no Pierce o to nestál. Veď keď sa bez nej, bez jej lásky, obišiel dovtedy, prečo by ju odrazu mal prijať do svojho života? Márne mu posielala listy. Žiaden z nich nikdy neotvoril...

No keď mu poslala list Camilla, spoločníčka jej matky, a dočítal sa v ňom, že jeho matka je vážne chorá, neváhal ani chvíľu a vyrazil domov. Camilla netušila, čo svojim neuváženým konaním spôsobí. 

Camille síce imponuje mladý vojvoda, no jeho správanie sa k vlastnej matke si nedokáže nijako vysvetliť. Prečo je k nej taký krutý? Prečo sa k nej správa ako k nejakej veci? Čo sa medzi nimi stalo? Čo je príčinou ich sváru? Pravdaže, Camilla nakoniec na každú jednu otázku nájde odpoveď a popri jej hľadaní sa s vojvodom zblížia. A Pierce, ktorý vždy tvrdil, že láska je len slovo, zistí, že to nie je celkom pravda.

Sabrina v tomto románe proti sebe postavila dve silné postavy pevných charakterov. Pierce je navonok chladný, hrdý muž, no vo svojom vnútri je citlivý, oddaný a verný. Camilla je zas zanovitá, zvedavá vdova a jej najväčšou prednosťou je, že si ide za svojim cieľom a nevzdáva sa. Nemalú úlohu v románe zohráva aj postava malého Jaspera, Camillinho synčeka. Nešlo si ho nezamilovať.

Kniha je o zabúdaní, ale najmä o odpúšťaní. Odohráva sa počas vianočného obdobia, kedy i my všetci sme trochu (alebo sa aspoň snažíme byť) viac nostalgickejší, viac pokojnejší, viac lepší. Dokážeme rýchlejšie hodiť problémy za hlavu, dokážeme odpúšťať a dokážeme pozerať s nádejou do budúcnosti. Vianočná atmosféra dýcha aj z každej strany, čo pridáva na romantickej nálade. 

Autorka ponúka čitateľovi jeden z ďalších pútavých príbehov, od ktorého sa nedá odtrhnúť.

Moje hodnotenie: ★★★

Hellions of Halstead Hall
1. The Truth About Lord Stoneville (Záhadná snúbenica)
2. A Hellion in Her Bed (S diablom v posteli)
3. How to Woo a Reluctant Lady (Pred láskou neujdeš)
4. To Wed a Wild Lord (Môj divoký lord)
5. A Lady Never Surrenders (Múdra dáma podľahne)

6. 'Twas the Night After Christmas (Zimná romanca) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára