utorok 1. novembra 2016

Učiteľ tanca

Z anglického originálu: The Dancing Master (2014)

Autor: Julie Klassen

 
Vydavateľstvo: i527.net


Preklad: Zuzana Vengliková

 
Počet strán: 440

Rok vydania: 2014



Keď sa Alec Valcourt, londýnsky učiteľ tanca, ocitne v role hlavy rodiny, presťahuje sa spolu s matkou a sestrou do zapadnutej dedinky v grófstve Devonshire, aby tu začal nový život.
Čaká ho však nepríjemné prekvapenie: vedúca osobnosť dediny, lady Amelia Midwinterová, z istých dôvodov, ktoré sú pochované hlboko v jej minulosti, tanec zakázala. Alec nečakane nachádza spojenca v jej dcére. Hoci si spočiatku od koketnej Julie Midwinterovej udržiava odstup, postupne zisťuje, že pod smelým zovňajškom sa skrýva zraniteľná duša. Julia si napriek matkinmu nesúhlasu pekného učiteľa tanca hneď obľúbi...



Román v sebe nesie nezvyčajnú tému. Pri historických romantických knihách sa väčšinou stretávame s hrdinami z vyšších spoločenských vrstiev, ktorí trávia svoj čas v plesových sálach, venujú sa tancu, holdujú flirtu, hľadajú svoju druhú polovičku, klebetia... Julie nás ale vzala do trochu inej časti. Zamerala sa na učiteľov tanca, ktorí v tej dobe boli pomerne rozšírení - veď predsa každá debutantka, ktorá chcela zažiariť, sa musela najskôr naučiť tancovať. A my sa zoznamujeme s jedným tanečným majstrom Alecom Valcourtom. 

Po škandále, ktorý prinútil Valcourtovcov opustiť Londýn, sa usadili u svojho strýka v malej dedine v Devonshire. Nech by sa Alec snažil akokoľvek vybudovať si svoju kariéru ako učiteľ tanca práve tu, má smolu. V tomto grófstve je totiž tanec zakázaný. Táto časť príbehu mi trochu pripomenula rozprávky. I v nich panovníci zväčša niečo ľudu zakázali: napr. v rozprávke Šialene smutná princezná kráľ zakázal smiať sa, v Pyšnej princeznej zase spievať. No a tu, v Beaworthe, sa nesmie tancovať. Podarí sa Alecovi zlomiť/zrušiť zákaz?

Alec je džentlmenský hrdina. Pre svoju matku a sestru dokáže obetovať všetko na svete. Je milý, no zároveň je i silný - odhodlaný ísť si pevne za svojím cieľom. Nech to stojí, čo to stojí. Je zároveň i veľmi trpezlivý, najmä vo veciach lásky. Jeho city k Julie sú čisté a úprimné.

Julie je navonok veľmi rozmaznané dievča. Má svoje vrtochy, a jej správanie mi prišlo pubertálne, napriek jej dospelému veku. Postupne však, ako ide dej, sa z Julie stáva celkom rozumné dievča. Začína vidieť, čo je v živote skutočne dôležité, na čom záleží a naopak, čo si netreba všímať. Žiaľ, ani táto jej vnútorná premena ma akosi neprinútila obľúbiť si ju.

Veľmi zaujímavou postavou v knihe bola určite lady Amelia. Nechcem písať prečo, aby som neprezrádzala veľa z deja, poviem iba toľko, že bola prísna, priama a nekompromisná. Napriek tomu ako pôsobila navonok, vo svojom vnútri bol tiež len ľudskou bytosťou. Zranenou ľudskou bytosťou.

Tento príbeh je veľmi pútavý, je o láske, no ešte viac o odpúšťaní a o nových možnostiach.

Ak som to ešte nespomenula, urobím tak teraz. Páči sa mi autorkin štýl písania. Pripomína mi to knihy sestier Brontëových, s tým rozdielom, že Julie píše viac súčasným jazykom. Vďaka tomu sú jej romány prispôsobené dnešnému trendu a čítajú ľahšie a rýchlejšie. 

Ak ste od Julie ešte nič nečítali, určite to zvážte. Ktorúkoľvek knihu od nej budete držať vo svojich rukách, určite vás nesklame.

Moje hodnotenie: ★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára