piatok 20. januára 2017

Ross Poldark: Návrat domů

Z anglického originálu: Ross Poldark (1945)

Autor:
Winston Graham
 
Vydavateľstvo: Baronet

Český preklad: Ludmila Havlíková & Tomáš Havlík
 

Počet strán: 456

Rok vydania: 2015



Kapitán Ross Poldark sa po rokoch vracia z americkej vojny do rodného Cornwallu. Teší sa, že začne opäť viesť normálny život, bude sa starať o rodinný majetok, ožení sa so ženou, ktorú už roky miluje. Po návrate však zisťuje, že otec je mŕtvy, šľachtické sídlo i hospodárstvo schátrané a že služobníctvo rozpredáva všetky ostávajúce cennosti. Najväčšiu bolesť ale zažíva, keď zistí, že krásna Elizabeth sa zasnúbila s jeho bratancom Francisom, lebo si myslela, že Ross vo vojne zahynul. Ross je sklamaný, no napriek tomu začne dávať do poriadku rodinný majetok. Na sklamanie z lásky mu pomáha zabudnúť mladá Demelza, ktorú si najal ako slúžku. Demelza je mu vďačná, vidí v ňom hrdinu. Obdivuje ho a vedľa nej začína Ross znovu žiť naplno. 


Priznám sa, najskôr sa ku mne dostal seriál Poldark. Po vzhliadnutí dvoch častí série som si o ňom začala hľadať ďalšie informácie. Jednou z nich bolo 12 kníh od Winstona Grahama, ktoré slúžia ako predloha seriálu. Rozhodla som sa, že si teda najskôr prečítam knihy, až potom dopozerám seriál. 

A veru, bolo čo čítať. Prvá kniha o mladom vojakovi, ktorý sa po rokoch vracia domov z vojny, sa ukázal ako pútavý historický román. Ba čo viac! S nádychom romantiky. Presne ako to má Katka rada 😉
 
Winston má úžasný dar opísať krajinu, ľudí, situácie tak dôveryhodne, ako by ste boli priamo tam na mieste, v Cornwalle. Cítiť dážď, keď prší, cítiť slnko, keď hreje - cítiť a-t-m-o-s-f-é-r-u. Vie skvele opísať rodinné vzťahy, ktoré sú často napäté. Po tom, ako Ross zistí, že Elizabeth sa zasnúbila s jeho bratancom, nevie ako sa s nimi zhovárať. Rozhovory medzi nimi preto vyznievajú silene - autor v týchto scénach krásne vystihol a popísal dusnú atmosféru, trápnosť chvíle. Ross sa v nich vyjadruje stručne, no úctivo. Avšak tam niekde v pozadí toho všetkého čitateľ až priam cíti, že sa hnevá, že má nervy na dranc, že by najradšej do niečoho kopol, alebo nahlas zareval ako ranené zviera. No neurobí to, chová sa ako pravý, dobre vychovaný muž. Džentlmen. Celým telom. Celou dušou. Od špičiek nôh až po končeky vlasov.

Ross je celkovo veľmi zvláštnou postavou. Počas čítania pre mňa ostával dlho záhadou. Na jednej strane to je láskou sklamaný muž, utápajúci svoj žiaľ a smútok v alkohole, ktorý trpí ako kôň, na strane druhej silný, zásadový a džentlmenský mladý muž. Poznačený vojnou nie je len na duši, ale i na tele (kríva a na tvári má jazvu). 

Naopak, hlavná hrdinka Demelza je mladá, nevinná dievčina. V prvom rade si je vedomá, že Ross ju zachránil - najmä od pravidelných bitiek svojho otca. Pomáha mu ako vie, upína sa k nemu, hľadí na neho ako na svätý obrázok. Ross je pre ňu bohom. Pomáha hlavne v kuchyni a robí mu spoločnosť po večeroch (keď nie je práve v meste a neopíja sa). Je mu príjemnou spoločníčkou. Chráni ju, stráži ju. Neskôr (po rokoch, keď vyrastie) si ju začne viac všímať - z dievčaťa sa mení na ženu. Mladú, peknú, príjemnú.

Keď sa neskôr vezmú (čo Ross urobí, za prvé preto, aby sa vysmial vysokej spoločnosti rovno do tváre, za druhé preto, aby ochránil Demelzu pred klebetami, že mu robí rozkročnožku), Demelza je na pochybách s jeho láskou k nej. Ona ho miluje z celého srdca, no miluje aj on ju alebo stále nedokáže zabudnúť na Elizabeth?
  
Príbeh krásne vypĺňajú aj postavičky ako sú napríklad Jud a Prudie, leniví sluhovia, ktorí po smrti Rossovho otca pomaly rozpredávali celý majetok, aby ho vzápätí mohli celý prepiť; taktiež príbeh Verity, Rossovej sesternice, s ktorou jedinou si z rodiny rozumel; či nájomníci pôdy a ich každodenné starosti. 

Winston Graham rozhodne vie ako zaujať. Určite si nenechám ujsť ani pokračovanie. 

Moje hodnotenie:

Poldark
1. Ross Poldark (Ross Poldark: Návrat domů)
2. Demelza (Demelza: Dáma z chatrče)
3. Jeremy Poldark (Jeremy Poldark: Nový začátek)
4. Warleggan (Warleggan: Nad propastí)
5. The Black Moon (Zatmění)
6. The Four Swans (Čtyři labute)
7. The Angry Tide (Běsnící příboj)
8. The Stranger From The Sea (Cizinec z moře)
9. The Miller's Dance
10. The Loving Cup
11. The Twisted Sword
12. Bella Poldark

1 komentár:

  1. Páni, tak k tobě se určitě budu muset vracet. Máš hodně podobný vkus, jako mám já. Poldarka jsem si také pořídila. Strašně se na tuto sérii těším a věřím, že z ní budu naprosto nadšená! :) Moc pěkná recenze!:)

    OdpovedaťOdstrániť