nedeľa 15. januára 2017

Zašepkaj jej meno

Z anglického originálu: To Whisper Her Name (2012)

Autor:
Tamera Alexander

 
Vydavateľstvo: i527.net


Preklad: Zuzana Venglíková
 

Počet strán: 528

Rok vydania: 2015



Olivia Aberdeenová, vdova po mužovi, ktorý bol za zradu voči Juhu brutálne zavraždený, sa v meste stáva nežiaducou osobou, preto vďačne prijíma pozvanie „tety“ Elizabeth Hardingovej, panej statku Belle Meade, aby sa stala hlavnou gazdinou. Po príchode zažíva veľké sklamanie, na statku nenachádza útočisko, aké očakávala...
Ridley Cooper sa napriek svojmu južanskému pôvodu rozhodne bojovať na strane Únie, čím si od niektorých vyslúži označenie zradcu. Hoci občianska vojna oficiálne skončila, v jeho vnútri pokračuje ďalej. Na statok Belle Meade prichádza s túžbou osvojiť si „dar“, ktorý má Robert Green, hlavný tréner koní a bývalý otrok. Spoznáva krásnu Oliviu, ktorá ho očarí.. 


Tento román patrí k jedným z najlepších, aké som za posledné roky čítala. Som uchvátená, očarená, unesená, fascinovaná...

Autorka v románe zachytáva povojnové obdobie, kedy bolo zrušené otroctvo. Je vidieť, že ľudia na Juhu sa s tým nezmierovali ľahko a černosi stále ostávali diskriminovaní. Tamera to krásne zobrazila napríklad v tom, že mali nižšie mzdy ako belosi a tiež im nedovolili študovať. Nechávali ich negramotných, aby nevedeli čítať, písať, počítať. 

Boli však aj ľudia, ktorí s nimi cítili, chceli, aby sa zaradili do spoločnosti. Medzi nich patrí hrdinka, Olivia, ktorá čiernym pomáha. Učí ich abecedu, základy písania, čítania. Chce, aby si mohli prečítať noviny, aby si vedeli prečítať, a poprípade, aj podpísať dôležité dokumenty. Všetko, čo pre nich robí, robí potajme. Predsa len ona je z inej vrstvy, vyššej, a hoci si všeličo preskákala, na statku Belle Mead býva u známej, ktorá jej pomohla po tom, ako jej manžela zabili za vlastizradu.

Po manželovej smrti Olivia automaticky stratila v spoločnosti svoje postavenie, a jediné, čo mohla urobiť, bolo stratiť sa s dohľadu - kým škandál neprehrmí. Napriek tomu, že chyboval jej manžel, vo vysokých kruhoch už stratila svoje postavenie, dôveryhodnosť a vylúčili ju zo spoločnosti.

Z milosti, dobroty a láskavosti Elizabeth, ženy majiteľa žrebčína známeho v široko-ďalekom okolí, býva u nich a generálovi Hardingovi nechce dať dôvod na to, aby oľutoval, že ju musel prichýliť. Aj preto tají, že učí černošské deti.

Statok Belle Mead je preslávený svojimi úspešnými plnokrvnými koňmi. Tie krotí, vychováva a trénuje černoch Bob Green, známy ako Strýčko Bob. Jeho vzťah ku koňom je veľmi blízky. Fascinuje aj vojaka Rideyho Coopera, ktorý vo vojne bojoval na strane Severu. Svoju identitu však neplánuje prezradiť generálovi, pretože keby sa priznal za čiu stranu bojoval, nikdy by ho nezamestnal ako svojho predáka. A on sa veľmi túžil priučiť Greenovmu remeslu, kým sa vydá na západ, do Colorada, kde plánoval stráviť zvyšok svojho života.

Každý človek má nejaké to tajomstvo, ktoré ukrýva pred svetom. A v tomto príbehu má to svoje takmer každá postava, či už hlavná, alebo vedľajšia. Príbeh je bohatý na udalosti, a je nesmierne košatý. Nechýba jej ani romantický nádych. Rodiace sa sympatie hlavných hrdinov postupne prerastajú v čistú, pravú, nefalšovanú lásku. 

Autorka dôveryhodne opísala povojnové obdobie, správanie sa ľudí, ich názory na otrokárstvo, ich konanie. Rovnako veľmi pekne vykreslila charaktery nielen hlavných hrdinov, ale i vedľajších postáv.

Dej plynie pomaly, pozvoľna, ľahko ako vánok, v pokojnom tempe. Je nesmierne pútavý a ani sa nenazdáte a už obraciate poslednú stranu. Ako je to možné? pýtate sa. Jednoducho. Tamera má úžasný dar písať tak, že každý odstavec, každá veta, každé slovo doslova hltáte očami. 

Tamera je mimoriadne talentovaná autorka. Už aby som mala v rukách jej ďalšiu knihu ;-)


Moje hodnotenie:

Belle Meade Plantation
1. To Whisper Her Name (Zašepkaj jej meno)
2. To Win Her Favor (Získaj si jej priazeň)
 
3. To Wager Her Heart (Stav sa o jej srdce)

2 komentáre:

  1. Ja som čítala Získaj si jej priazeň a bola som rovnako očarená! Určite neváhaj a šup šup na druhú. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha bola uzasna, odporucam precitat

    OdpovedaťOdstrániť