streda 15. februára 2017

Cizinka

Z anglického originálu: Outlander (1991)

Autor:
Diana Gabaldon
 
Vydavateľstvo: Omega

Český preklad: Marie Fulková
 

Počet strán: 712

Rok vydania: 2015



Píše sa rok 1945 a Claire Randallová, bývalá armádna zdravotná sestra, sa práve vrátila z vojny, aby sa znovu stretla so svojím manželom Frankom Randallom a vydala sa na druhú svadobnú cestu. Pri prehliadke jednej zo starovekých kamenných ruín, ktoré sú rozostavané po celých britských ostrovoch, sa však dotkne jedného z menhirov. Odrazu je z nej Sassenach – cudzinka – v Škótsku zmietanom vojnou a nájazdmi klanov v pohraničí, a to všetko roku Pána… 1743.



Škótska vysočina, 18. storočie, cestovanie v čase, romantika, silní a odvážni hrdinovia, košatý dej plný očakávaných i neočakávaných zvratov... toto všetko a ešte viac nájdete v tejto knihe. A keď sa vám neomrzí (čo by nemalo hroziť) čakajú na vás ešte ďalšie diely 😉 Diana Gabaldon od roku 1991 totiž napísala už osem kníh, a každá z nich má okolo tisíc strán (aj viac!!!) a zdá sa, že ešte neskončila 😮

Hlavná hrdinka je tajomnou silou "vrhnutá" 200 rokov dozadu. Z tohto obdobia vie len veľmi málo, ale aj za to málo je vďačná svojmu manželovi Frankovi, ktorý pátra po svojich dávnych predkoch. Mnoho poznatkov, ktoré získala vďaka Frankovi totiž vo svojom druhom živote využije. 

Claire je zdravotná sestra, vždy ochotne a rada pomáha zraneným/v núdzi. A toto svoje umenie/poslanie veľakrát využije aj v klane MacKenzieovcov, kde spoznáva mnoho nových tvárí, a tiež Jamieho 💗 

Autorka výborne kombinuje rozvíjajúci sa vzťah medzi Claire a Jamiem s historickými faktami, vďaka ktorým sme sa mohli viac dozvedieť o tom, ako to fungovalo v 18. storočí v Škótsku. Dozvedeli sme sa o poverách, ktorým vtedy verili, o Jakobitoch, o ich dobových kostýmoch, o liečení ľudí a pod. Všetko veľmi zaujímavé a cenné informácie, ktoré boli navyše obohatené o milostný vzťah.

Claire je veľmi silná, emotívna žena. Má odvahu za troch chlapov, často sa vrhá do situácií, z ktorých nemá veľmi šancu uviaznuť bez úhony. Na svoju zvedavosť neraz doplatí. Našťastie zo všetkého sa jej podarí vyviaznuť. Niekedy sa mi zdala ako hrdinka až príliš odvážna a priveľmi tvrdohlavá. Inokedy bola veľmi citlivá a rozvážna. Na život v 18. storočí si vcelku dobre zvykla, a ako šiel dej ďalej, mala som pocit, že na svojho manžela pomaly, ale isto zabúda. Na jednej strane ju chápem - prečo by sa mala dlho zamýšľať nad tým, či je Frankovi neverná, keď v období, v ktorom žije za a) Franka jeho rodičia ešte nemali ani v pláne a za b) vlastne ešte nežili ani jeho rodičia. Na strane druhej je to voči Frankovi nefér a mohli by ju označiť za bigamistku. No hovorí sa, že žiť treba v prítomnosti a v tej spoznala Jamieho, zamilovala sa do neho, vzala si ho za muža... čo sa jej nemožno čudovať. Jamie je totiž najsilnejším článkom celej knihy. Jeho charakter, ktorý sa postupne cibrí, jeho povaha, jeho odvaha, jeho zaťatosť. Je proste úžasný. Čo všetko je ochotný podstúpiť pre svoju lásku ku Claire, to by v súčasnosti asi len máloktorý muž spravil pre svoju vyvolenú. A že ho autorka nechala dobre vytrápiť sa. Uf...

V knihe je dosť násilných scén, takže pre citlivejšie povahy to nemusí byť veľmi príjemné čítanie. Priznám sa, že pri jednej zo scén som sama privierala oči a krútila hlavou, či to autorka myslí vážne. No všetko zobrazila veľmi dôveryhodne a na dobu, v ktorej sa dej odohráva uveriteľne. Pretože vtedy veru nebolo všetko také jednoduché ako je teraz a všetko sa mohlo stať presne tak, ako to napísala/opísala. 

Kniha určite zaujme. Tí, čo váhajú, pozrite si seriál. Vie na knihu nesmierne dobre navnadiť. Aj u mňa to tak bolo. A hoci je v niektorých veciach seriál odlišný od knihy - nevadí. O dôvod viac prečítať si ju. 

Moje hodnotenie: ★★★


Outlander
1. Outlander (Cizinka) 

2. Dragonfly in Amber (Vážka v jantaru)
3. Voyager (Mořeplavec)
4. The Drums of Autumn (Bubny podzimu)
5. The Fiery Cross (Hořící kříž 1., 2.)
6. A Breath of Snow and Ashes
7. An Echo in the Bone
8. Written in My Own Heart's Blood 

3 komentáre:

  1. Achh, myslím, že tejto knihe sa nedá odolať. Rovnako ako aj úžasnému seriálu s Heughanom a Balfe. :) Úžasná recenzia a som rada, že má ďalšieho fanúšika, ktorý si ju zamiloval. Maj sa krásne! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak tenhle kousek už mám asi rok doma a stále jsem se k němu nedostala - a to i přes to, že jsem viděla ten naprosto skvělý seriál, který mě (koneckonců) přivedl i ke knížce :) Moc pěkná recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super recenzia :) jedna z mojich aktualne naj kniziek.. velmi putavy pribeh.. dufajme, ze sa dockame vsetkych 8 kniziek prelozenych do zrozumitelnej reci :) stoja zato..

    OdpovedaťOdstrániť