streda 12. júla 2017

Divoký dedič

Z anglického originálu: The Infamous Heir (2016)

Autor:
Elizabeth Michels


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Preklad: Otakar Kořínek

Počet strán: 304

Rok vydania: 2017


Lady Roselyn Greyová sa už nevie dočkať vysnívaného sobáša s dokonalým džentlmenom Trevorom Moorom, lordom Aytonom. Všetky jej plány sa však zrútia v jedinom okamihu, keď sa jej nastávajúci stane obeťou strašnej nehody. Ethan Moore, druhorodený syn a profesionálny boxer, je členom pánskeho klubu Spolok náhradných dedičov, a hoci Roselyn od detstva miluje, so svojím osudom je zmierený. Po nečakanom bratovom skone však zdedí šľachtický titul a proti svojej vôli sa ocitne v centre záujmu vyššej spoločnosti. Roselyn ho podozrieva, že by mohol byť zapletený do Trevorovej smrti, a tak Ethanovi neostáva nič iné, iba s pomocou svojich druhov zo Spolku vypátrať bratovho skutočného vraha a zároveň získať srdce dámy, o ktorej sníva celé roky.
 

Mám rada, keď sú príbehy o láske okorenené aj dobrou detektívnou zápletkou. Dodáva jej to trochu tajomna a napätia. A toto sa vcelku fajn podarilo aj autorke tejto knihy. 

Hneď na úvod, musím spomenúť hlavného hrdinu. Ethan je úžasný hrdina. Každá žena by ho rada mala po svojom boku. Je silný, je odvážny, je nebojácny, tiež je trochu nebezpečný a tajomný, no hlavne, je schopný pre svoju vyvolenú preskákať hory, preplávať moria, zabiť draka. No nemilujte ho 😍

Naopak, s hrdinkou je to trochu zložitejšie (samozrejme, veď ide o ženu, musí byť zložitejšia/komplikovanejšia 😝). V tomto prípade Roselyn za našim hrdinom trochu zaostáva. Áno, vie byť spontánna a robiť nečakané veci, často nehodné mladej dámy (ako bolo napríklad ohadzovanie sa blatom na verejnosti, alebo sliedenie po nociach v nebezpečných zákutiach Londýna), ale je tiež ženou danej doby. Doby, v ktorej bolo dôležité sa dobre vydať, splodiť deti a šlus. O nič iné sa nestarať. A k tomu sa ona až priveľmi približovala. Inými slovami (alebo na môj vkus) bola trochu hlúpa.

Poďme si teraz povedať niečo k deju. Roselyn sa plánuje vydať za Trevora, brata divokého Ethana, ktorý sa po celý čas túlal po svete, robil zakázané veci, na živobytie si zarábal boxovaním. Trevor je dedič, tým pádom, skvelá partia pre mladú Roselyn. A hoci medzi nimi nevzplanula láska, Trevor v nej vidí ženu, ktorá mu na svet privedie dedičov a bude s ňou žiť nekonfliktný život, kde ona sa bude starať o svoje veci a on zas o tie svoje. 

Všetko sa skomplikuje "návratom strateného syna" Ethana. Trevorov mladší súrodenec stretáva Roselyn, ženu, s ktorou sa ako dieťa hral. Pozná ju ako svoju dlaň. No nie je zmierený s tým, že by sa mala vydať za jeho brata. Obzvlášť, keď po ňom poškuľuje. Dilemu, či sa nakoniec má vydať za Trevora, keď jej srdce piští za Ethanom, vyrieši nečakaná vražda. Trevora niekto zabije, a keďže Roselyn na mieste činu uvidí len Ethana, bude si myslieť, že práve on zabil svojho brata. 

V tomto bode to mohla autorka vyriešiť inak - predsa len, nechať hrdinku myslieť si, že jej milovaný je vrahom (a to až polovicu knihy!!!) je prisilná káva. 

V konečnom dôsledku mi aj príbeh znel akosi kostrbato - neviem, či pochybil prekladateľ, alebo tak píše Elizabeth. Ťažko mi hodnotiť, keďže som nečítala originál. Inak môžem knihu iba odporúčať. Je roztomilo vtipná, má úžasného hrdinu a skvelú zápletku.


Moje hodnotenie: ★★

Spare Heirs
1. The Infamous Heir (Divoký dedič)
2. The Rebel Heir (Neskrotný dedič)
3. The Wicked Heir (Hriešny dedič)

1 komentár:

  1. 4 hviezdy si to snad ani nezasluzi. Pochybujem ze preklad az tak velmi skazil. Prekladatel si nemohol predsa vety vymyslat. A nazvat to len trochu kostrbatym je podla mna velmi mierne a taktne povedane. Mne sa zdalo akoby po tej prvej trilogii toto napisala nejaka jej 12 rocna dcera. Dialogy, myslienky i konanie postav bolo tak neprirodzene a neuveritelne ze som zatinala zuby pri citani kazdeho riadku. No mam vo zvyku si precitat vsetko z daneho sveta ktory ma celkom predtym oslovil takze som to pretrpela. Max 2 hviezdy ak vobec :)

    OdpovedaťOdstrániť