štvrtok 17. augusta 2017

Dáma v ohrožení

Z anglického originálu: Too Dangerous for a Lady (2015)

Autor: Jo Beverley

Vydavateľstvo: Baronet

Český preklad: Ludmila & Tomáš Havlíkovci

Počet strán: 464

Rok vydania: 2015


Lady Hermiona Merryhewová ide so svojou sestrou Polly a jej rodinou navštíviť umierajúceho prastrýka Edgara, ktorý im prisľúbil, že na nich bude pamätať vo svojej záveti. Cestou musia prenocovať v hostinci, kde do Hermioninej izby vtrhne neznámy votrelec. V zlodejovi spoznáva poručíka Marka Faringaya, ktorého stretla pred šiestimi rokmi na svojom prvom plese a na ktorého nikdy nezabudla. Dokonca si stále schováva gombík z jeho uniformy, ktorý jej ho pripomína. Netuší ale, že krásny vikomt vedie veľmi nebezpečný život a že sa ocitla v ohrození spolu s ním. Mark totiž prenikol medzi vzbúrencov, ktorí sa chystajú spáchať v Londýne krvavý útok. Hermiona sa po príjazde k Edgarovi s prastrýkom zblíži a urobí všetko pre to, aby sa vyzdravel. Mark sa snaží zabrániť vzbure a zároveň ochrániť mladú ženu, ktorá si už pred rokmi ukradla jeho srdce. 



Od samého začiatku ma to neuveriteľne chytilo. Bol to príbeh, do ktorého Jo namiešala všetky dobré veci - lásku, špiónov, revolúciu, odvážnych hrdinov i intrigánov.

Hlavná hrdinka sa v hostinci, v ktorom je ubytovaná spolu so sestrou a jej rodinou, nečakane stretáva s neznámym mužom, ktorý jej v noci vnikne do izby. Muž sa k nej nespráva neúctivo, potrebuje sa iba schovať pred svojimi prenasledovateľmi. Hermiona má síce strach, ale nie je to ten klasický panický strach. Sama zistí, prečo nereaguje ako hysterka, keď vo votrelcovi spoznáva poručíka Marka, do ktorého sa pred šiestimi rokmi po uši zamilovala. Bola debutantka a mladý muž ju očaril, no skôr než z toho niečo vzišlo, po Markovi sa akoby zľahla zem. 

Hermiona zisťuje, že Mark je do niečoho zapletený, niečoho nebezpečného. A zhodou okolností ju do svojich problémov nechtiac zapojí. Odrazu je Hermionin život v ohrození. Mark, ktorý sa snaží zabrániť chystajúcej sa vzbure, zistí, že okrem toho musí zachraňovať aj vyvolenú svojho srdca. (Nuž, keď máte naložené, potrebujete si naložiť viac - a keď to nezariadi osud, zariadite si to sami 😆 )

Príbeh bol pútavý, no zabilo ho pomalé tempo. Keby sa dalo, ukrátim ho o minimálne 130 strán. Opakujem: minimálne. Niektoré pasáže sa opakovali (pravdaže iným opisom), niektoré boli celkom zbytočné a keby v knihe neboli, o nič by ju neochudobnili. Ba práve naopak, bola by dynamickejšia a napínavejšia. Nuž, ale kto má rád rozsiahle kvakotanie, tomu sa kniha bude isto páčiť viac.

Moje hodnotenie: ★★

Company of Rogues
1. An Arranged Marriage (Smluvený sňatek)
2. An Unwilling Bride (Zdráhavá nevěsta)
3. Christmas Angel (Andělská nevěsta)
4. Forbidden (Zakázaná láska)
5. Dangerous Joy (Nebezpečná vášeň)
6. Forbidden Magic (Zakázané kouzlo)
7. The Dragon's Bride (
Dračí nevěsta)
8. The Devil's Heiress (Ďáblova dědička)
9. Hazard (Hazard)
10. St. Raven (Vévoda)
11. Skylark (Hvězdička)
12. The Rogue's Return (Rebelův návrat)
13. To Rescue A Rogue (Rebelova spása)
14. Lady Beware (Rodové prokletí)

15. A Shocking Delight (Sázka na věno)
16. Too Dangerous For a Lady (Dáma v ohrožení)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára