piatok 10. novembra 2017

Ideálny starý mládenec

Z anglického originálu: The Bachelor List (2004)

Autor:
Jane Feather  


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Preklad: Miriam Ghaniová

Počet strán: 264

Rok vydania: 2017


Najstaršia zo sestier Duncanových Constance má na starosti oveľa dôležitejšie veci ako hľadať si manžela. V inzertnej rubrike novín, ktoré vydáva spolu so sestrami, s úspechom spája osamelé srdcia, vlastné srdce však zasvätila boju za práva žien. Navyše by radšej ostala starou dievkou, ako by sa mala vydať za nesprávneho muža. Ani vo sne by jej nenapadlo, že práve ju tak očarí muž s úplne odlišnými názormi. Max Ensor je politik so skostnatenými predstavami o poslaní žien, ktoré by najradšej videl iba v kuchyni, obklopené kŕdľom detí. Constance to hnevá, keďže Max ju čoraz väčšmi priťahuje. A tak jej zostáva jediné: zmeniť Maxa Ensora! Netuší však, že Max má v pláne urobiť presne to isté s ňou…


Jane Feather je známa tým, že vo svojich dielach sa venuje politickým témam. Politike sa nevyhla ani v tejto knihe. Kým vo svojich ostatných príbehoch sa zameriavala skôr na intrigy na kráľovskom dvore alebo riešila vojnové obdobie za Napoleona, v tomto románe sa zameriava na práva žien. Z knihy číha feminizmus, ženská inteligencia a túžba po rovnosti a emancipácii.

Hlavná hrdinka je sufražetka ako bič. Bojuje za práva žien ako levica, i keď v danej dobe to nebolo vôbec jednoduché. Spolu so sestrami sa nielenže zúčastňujú rôznych -nazvime to jednoducho- feministických stretnutí, ale aj vydávajú časopis The Mayfair Lady, v ktorom sa venujú práve politickým témam. Tie však medzi ženami, obzvlášť tými vysoko postavenými nie sú veľmi obľúbené. Prečo by aj boli? Ženy v danej dobe bývali jednoduché, netúžili po vzdelaní (a ak aj túžili, nebolo im to dopriate) a politike nerozumeli. Preto ich ani neláka nič podobné čítať a noviny ani neberú do rúk. 

Sestry sa však nevzdávajú a premýšľajú ako by zaujali. V prvom rade im ide o zisk. Peniaze nutne potrebujú na ďalšie prežitie, pretože keby "kasu" nechali v rukách ich otca, rýchlo by prišli na mizinu. Šikovné tri červenovlásky dajú hlavy dokopy a nápady sa len tak sypú. Rozhodnú sa noviny ozvláštniť o klebety (ktoré smotánka miluje) a tiež o zoznamovaciu rubriku. Nápady sú to skvelé, čoskoro im prinesú ovocie... i keď ich čaká o to viac roboty. Tej sa však ani jedna z nich nebojí. 

Constance sa nevzdáva politiky, jej túžbou je dosiahnuť zmenu. A najlepšie ako to urobiť, je poznať niekoho v snemovni lordov a trochu ho "ovplyvniť". Ako správny sa ukazuje Max Ensor, ktorý sa k politike dostal iba nedávno. Dá sa však zmeniť názor muža, ktorý si myslí to, čo ostatní? Že žena sa má starať iba o manžela, o deti a o domácnosť? 

Con s Maxom prichádza často do slovnej potýčky, čo som si ako čitateľka skvele vychutnávala. Trochu iný pohľad som už mala na ich "neviazaný vzťah". Predsa len, začínalo sa písať 20. storočie (dej sa odohráva v roku 1906) a hoci už aristokracia nebola na svojom "vrchole slávy", niektoré veci sa menili iba veľmi pomaly. A tu mi prosto to neviazané správanie ku hlavnej hrdinke nepasovalo. 

Napriek tomu kniha prináša príjemné čítanie, ktoré v sebe nesie všetko, na čo sme u Jane zvyknutí. A rozhodne patrí tento príbeh k jedným z tých vydarenejších.   

Moje hodnotenie: ★★★★

Duncan Sisters Trilogy
1. The Bachelor List (Ideálny starý mládenec)
2. The Bride Hunt (Ideálna nevesta)
3. The Wedding Game (Ideálny pár)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára