streda 10. januára 2018

Neskrotný dedič

Z anglického originálu: The Infamous Heir (2016)

Autor:
Elizabeth Michels


Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ 

Preklad: Otakar Kořínek

Počet strán: 304

Rok vydania: 2017


Lady Evangeline Greenová žije v klamstve. Aby vyhovela svojej rodine, predstiera, že je dokonalá debutantka – až kým sa nezoznámi s hriešne príťažlivým lordom Crosbym. V jeho spoločnosti neplatia žiadne prísne pravidlá, a tak sa Evangeline konečne môže cítiť slobodná. Za slobodu sa však platí: lord Crosby nie je tým, za koho sa vydáva… Ash Claughbane nie je lord Crosby. Je to profesionálny podvodník, ktorý sa živí svojou výrečnosťou, člen tajného pánskeho spolku s názvom Klub náhradných dedičov. Keď Greenovci pripravia jeho rodinu o majetok, zaprisahá sa, že mu za to draho zaplatia. Od tých čias žije Ash iba pre pomstu – no iba dovtedy, kým nestretne krásnu Evangeline…


Lord Crosby je podvodník na pohľadanie. Má nepriateľov, ktorí mu idú v pätách, no napriek všetkému riziku, ktoré číha v podobe jeho dolapenia, sa rozhodne vrátiť do Londýna. Neustále ho láka pomsta. Po nej baží, tá ho celé roky poháňa dopredu. Až kým nenarazí na problém - v jeho prípade sa tým pomyselným problémom stáva žena - krásna debutantka Evangeline. 

Oboch hrdinov to k sebe ťahá, o tom niet pochýb. Krúžia okolo seba ako dva tokajúce zvery. No má ich láska šancu sa rozhorieť? Aaaale, pravdaže. A aj sa rozhorí, či už si to hrdinovia želajú alebo nie. 

Myslím, že autorka knihu trochu preplácala. Viem si predstaviť, že by v nej niektoré pasáže vôbec neboli, poprípade by boli skrátené na minimum. Takto bolo v knihe zbytočne veľa balastu. Trochu nezáživného, nič nevypovedajúceho a dej nijako dopredu neposúvajúceho. Viď niektoré pasáže, kde sa Evie bavila so svojimi drahými priateľkami alebo s matkou. Aj keď rozumiem, že autorka chcela poukázať na Evangelinin vzťah s kamarátkami i na to ako ju mama gezuje a tyranizuje svojou výchovou, že jediné, čo si Evie želá je stretnúť muža, za ktorého by sa mohla ihneď vydať a opustiť tak matku a jej nekonečné a príliš prísne pravidlá. 

Nie je to však jednoduché. Obzvlášť, keď jej hlavu pletie pekný lord Crosby, ktorý jej ju plietol už minulú sezónu, i keď vtedy vystupoval pod celkom iným menom. Tento nešťastník, ktorému neverí ani jeho terajšie meno (a robí dobre, dievča) ju však láka. Púšťa sa s ním do dobrodružstva, prežíva s ním svoje najkrajšie časy, skúša s ním neskúsené, zakázané. 

Ash, navzdory svojim predsavzatiam, si tiež bude musieť vstúpiť do svedomia, určiť si priority a rozhodnúť sa, či je pomsta skutočne to, čo v živote chce... alebo je to niečo iné?

Príbeh má svoje silné stránky, Elizabeth vie písať pútavo a vtipne. Nečudo, že jej romány sú tak obľúbené. No tiež má kopu slabších článkov, ktoré som spomínala už vyššie. Možno by príbehu stačilo aj 250 strán... nuž ale, o tom ja nerozhodujem 😉


Moje hodnotenie: ★★

Spare Heirs
1. The Infamous Heir (Divoký dedič)
2. The Rebel Heir (Neskrotný dedič)
3. The Wicked Heir (Hriešny dedič)

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára